Pénzügy

Nőtt az álláskeresők száma az év végén

Tavaly decemberben 6,3 százalékkal - ez 35 000 fős emelkedést jelent - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 7000-rel többen kerestek állást az év utolsó hónapjában mint novemberben – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Az ÁFSZ adatai szerint a decemberi zárónapon több mint 591 000 álláskeresőt tartottak nyilván, az előző év azonos időszakához képest létszámuk 2,2 százalékkal – 13 300 fővel – csökkent.

Egy év alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 5,1 százalékkal csökkent, a nőknél ugyanakkor 1,2 százalékkal, a szakképzetleneknél 1,4 százalékkal és diplomás álláskeresőknél pedig 7 százalékkal emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők csaknem 29 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 10,7 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. szeptember-novemberre, a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ebben az értékben az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,2 százalékpontos csökkenés, míg előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékpontos emelkedés tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik