Pénzügy

Nem számít a munkások rohamára Andor

Nem számít semmilyen zavarra a munkaerőpiacon Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős tagja azután, hogy idén májustól korlátozások nélkül dolgozhatnak Ausztriában és Németországban a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalói.

A politikus az AFP hírügynökségnek elmondta, megalapozatlanok azok a félelmek, amelyek szerint a német és az osztrák munkaerőpiac májusban esedékes teljes megnyitása után nagy roham várható ezekben az országokban. “Nem számítok semmilyen zavarra a munkaerőpiacon” – mondta Andor László.

A magyar biztos visszautasította a szakszervezetek félelmeit is, miszerint a szabad munkavállalás bérdömpinget eredményez: utalt arra, hogy Közép-Kelet-Európában a bérek lassan, de biztosan közelítenek a nyugatiakhoz. Andor László a munkaerőpiacát hamar megnyitó Nagy-Britanniát hozta fel példaként, mondván: a brit gazdaság profitált a kelet-európaiak beáramlásából.

Ausztria és Németország az a két régi uniós tagország, amely az EU 2004-es bővítésekor hét év átmeneti időszakot kért munkapiacának védelmére, és csak részben nyitotta meg piacát az új tagországok munkavállalói előtt.

Foglalkoztatási rekordot hozott Ausztriában a december

Az állásban lévők száma 60 ezerrel, azaz 1,9 százalékkal 3,262 millióra emelkedett, ami új foglalkoztatási rekord Ausztriában.

Az osztrák szociális minisztérium adatai szerint a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 8,2 százalékra mérséklődött: az év utolsó hónapjában 302 279-en voltak állás nélkül a nyolcmilliós Ausztriában, 3,2 százalékkal kevesebben, mint egy évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik