Pénzügy

Kegyetlenül bánnak a bölcsődei dolgozókkal

admin
admin

2010. 12. 23. 08:41

2011-ben a bérek a 2002. évi szint alá esnek vissza – hívta föl a figyelmet közleményében a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete.

A 2011-ből tekintve 4 éve befagyasztott közalkalmazotti bértábla, a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedése miatt jövőre közel 40 fizetési kategória csúszik össze, ami azt eredményezi, hogy a bölcsődékben dolgozók több mint felének, a jövedelme egyenlő lesz a minimálbérrel (78 ezer Ft) és a szakmunkás bérminimummal (94 ezer Ft) – írta a lapunkhoz eljuttatott közleményében a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete.

A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a 2011. évi adó- és járulékváltozások miatt változatlan bruttó jövedelem esetén az adókedvezmény szempontjából figyelembe vehető gyermekkel még vagy már nem rendelkezők nettó jövedelme csökken, az alacsony keresetű gyermekesek pedig elenyésző mértékben tudják igénybe venni a családi adókedvezményt.

2011-ben tíz év munkaviszony után egy felsőfokú szakképesítéssel (érettségi utáni 2-3 éves képzés) rendelkező bölcsődei kisgyermeknevelő illetménye megegyezik a szakmunkás bérminimum összegével (94 ezer Ft). Továbbá nincs különbség a pályakezdő és a 28 éve dolgozó alkalmazott, valamint a szakmunkás végzettségű dolgozó és a felsőfokú szakképesítéssel rendelkező dolgozók bére között

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsülésen szakszervezeti kezdeményezés ellenére szó sem esett a bértábla 2011. évi módosításáról, illetve az OÉT
bérmegállapodásban is ajánlott 4-6 %-os béremelésről; kizárólag a közszférában dolgozók 2011. évi adó- és járulékváltozások miatti bércsökkenés kompenzációjáról. Az előterjesztés a dolgozók nettó havi jövedelmi pozícióját a 2010. évi nettó szintre kompenzálná, de a kompenzáció nem tartalmazza a 2010. évben két részletben megkapott bruttó 98 ezer forintos kifizetés kompenzációját, továbbá ebben az évben sem számol az infláció miatti további reálkereset csökkenéssel. Így 2011-ben a bérek a 2002. évi szint alá esnek vissza! – írja a szakszervezet kommünikéjében.

Az érdekvédelmi szervezet tagjai felajánlanak egy cserét, az állást halmozó nagykeresetű döntéshozóknak, hogy megtapasztalhassák, hogyan lehet a túlzsúfolt intézményekben, naponta több mint 400 kg-ot emelve, hajolva, guggolva, fél életet a szőnyegen töltve, jókedvűen, odaadóan, felelősségteljesen kisgyermekeket nevelni. Mindezért cserébe pofátlanul alacsony bérezésben részesülni; ebből számlákat fizetni, megélni; fiatalként az életben „elindulni”, gyermeket vállalni, vagy idősebbként támogatni a már kirepült, de életet kezdeni egyedül nem tudó gyermekeiket – zárul a szakszervezet közleménye.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.