Pénzügy

Nőttek a keresetek

admin
admin

2010. 12. 17. 10:05

Január és október között átlagosan 2 millió 699 ezer ember állt alkalmazásban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, intézményeknél. A bruttó átlagkeresetek 2,3, a nettó átlagkeresetek 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - áll a KSH legfrissebb adataiban.

A reálkereset a – fogyasztóiár-index 5 százalékos növekedése mellett, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően – 2,8 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatás miatt dolgoztak többen

A versenyszférában 1 millió 823 ezren dolgoztak, 0,3 százalékkal kevesebben, mint 2009 első tíz hónapjában, de májustól a létszám már meghaladta az előző év azonos időszaki adatait. A költségvetési szerveknél az alkalmazottak létszáma 774 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 3,7 százalékos növekedést jelentett. Ha ezeket az embereket nem számítjuk a közszféra munkavállalói közé, akkor 0,3 százalékos csökkenés tapasztalható egy év alatt. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma 1,3 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 200 700 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204 200, a költségvetési szervezeteknél pedig 196 ezer forint. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 2,3 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 4 százalékkal nőttek, a költségvetés területén – az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak számának emelkedése miatt – 1,3 százalékkal elmaradtak az átlagkeresetek 2009 azonos időszakától.

A pénzügy és az IT dolgozói keresték a legtöbbet

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (433 800 forint), ezt az információ és kommunikáció (370 100 forint), valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (349 900 forint) követte. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (122 000 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (140 000 forint) ágakban dolgozók kerestek.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli rendszeres keresetek az év első tíz hónapjában átlagosan 2,4 százalékkal – a versenyszférában dolgozóké 3,8 százalékkal – haladták meg az előző év január–októberit. A közszolgák (a közfoglalkoztatottak nélkül számított) alapilletménye az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 1,5 százalékkal emelkedett.

Az átlagos nettó kereset nemzetgazdasági szinten 131 700 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 96 600, a szellemi foglalkozásúaké 169 ezer) forint volt, átlagosan 7,9 százalékkal magasabb az előző évinél.

A 213 500 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 2,2 százalékkal haladta meg az előző év január–októberit. A jövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6 százaléknak felelt meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.