Pénzügy

Szerdán sztrájknap lesz Európában

Athéntól Brüsszelig számos városban rendeznek demonstrációkat, tiltakozó megmozdulásokat, sztrájkokat a szakszervezetek az Európa-szerte napirenden lévő megszorító intézkedések miatt. Az megmozdulásokat az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozójának idejére időzítik.

“Nemet mondunk a mindenkit érintő megszorításokra és a csak a boldog kiváltságosokat illető prémiumokra” – így szól a demonstrálók fő üzenete. Görögországon és Belgiumon kívül tüntetések lesznek még többek között Franciaországban, Luxembourgban, Dániában és Csehországban.

Görögországban már a hetedik 24 órás általános sztrájkot tartják a szakszervezetek. Kedden háromórás munkabeszüntetéssel többnapos sztrájkhullám vette kezdetét az országban tiltakozásul a kormány megszorító intézkedései, elsősorban a bérek várható csökkentése miatt. A közalkalmazottak, illetve a magánszektor egyes ágazatainak dolgozói tették le három órára a munkát, szerdán viszont gyakorlatilag teljesen megbénulhat az élet a szigetországban, miután 24 órás sztrájkot tartanak többek között a légi és tömegközlekedésben dolgozók. Zárva tartanak az iskolák, a hivatalok, nem veszik fel a munkát a közszolgáltatásban dolgozók sem. A tervek szerint december 16-án is folytatódnak a demonstrációk.

Brüsszelben a tüntetők élő láncot vonnak az Európai Bizottságnak helyet adó üvegpalota köré, jelképezve azt a nadrágszíj meghúzást, ami egyebek mellett a bérek csökkenését, a szociális ellátás megnyirbálását eredményezi.

“Az év vége közeledtével csak úgy ömlik a sok prémium, egyre nyilvánvalóbbá téve a kontrasztot az egyéni meggazdagodás és a köz sanyargatása között” – idézte az AFP az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárát, John Monks-ot.

Az Európai Unió állam-és kormányfői december 16-án és 17-én tartanak csúcstalálkozót Brüsszelben, ahol a fő téma az állandó pénzügyi támogatási mechanizmus lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik