Pénzügy

Gyorsabb lehet a csoportos leépítés

admin
admin

2010. 12. 13. 09:52

A Költségvetési Tanács szakértői stábját alkotó negyvenegynehány elbocsátása csoportos létszámleépítésnek minősül, azt pedig 30 nappal korábban be kellene jelenteni a munkaügyi központnál. Év végéig nincs ennyi idő, inkább átírják a Munka Törvénykönyvét, 5 napra viszik le a bejelentési időt - írja az Index.

Hétfőn tartják az Országgyűlésben annak a törvénynek (a költségvetést megalapozó salátatörvénynek) a zárószavazását, amelynek keretében a kormány megsemmisítteti a neki számos kellemetlen percet okozó Költségvetési Tanácsot (KT) – írja az Index. Ehhez kapcsolódóan lényegében még most is szövegeznek a Miniszterelnökségen, illetve a Közigazgatási Minisztériumban egy módosító indítványt, amelyet a zárószavazás előtt nem sokkal fognak benyújtani. A hírportál információja szerint ebben az utolsó pillanatban beérkező javaslatban a kormány – valamely parlamenti bizottság mögé bújva – a munka törvénykönyvét is módosítja, hogy a KT szakértői gárdáját mihamarabb, még év vége előtt szélnek eresszék.

A kormánypárti többség a múlt heti parlamenti szavazáson rábólintott arra a javaslatra, amely kimondta, hogy 2010. december 31-én a Költségvetési Tanács stábja (hivatalos nevén titkársága) megszűnik. A stábban több mint 40-en vannak, az ő elbocsátásuk pedig a nagy létszám miatt csoportos létszámleépítésnek minősül a munka törvénykönyve szerint.

A csoportos létszámleépítést a munkaügyi központnak legalább 30 nappal korábban le kell jelenteni az elbocsátások megtétele előtt. Ha ez nem történik meg, akkor a munkájukat elvesztő személyek beperelhetik a munkaadót, ez esetben az államot, a bíróság pedig visszahelyezheti munkakörükbe a szabálytalanul utcára tett embereket. Ráadásul a munkaügyi központ szabálysértési eljárást is kezdeményezhet az állammal szemben.

A kormány sehogy sem tudja betartani a 30 napos szabályt, ha már az idén el akarja bocsátani a stáb tagjait. A lap szerint ezért inkább átírják a törvényt, úgy, hogy a KT stábjának elküldését elég legyen az elbocsátás előtt 5 nappal lejelenteni a munkaügyi központnál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.