Pénzügy

166 ezren évek óta álláskeresők

admin
admin

2010. 12. 09. 12:34

November végén 556 200 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, ez az előző hónaphoz képest 2 százalékos - 10 700 fős - emelkedést jelent, az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 4,2 százalékkal, 24 200-zal kevesebben keresnek állást - derül ki az ÁFSZ adataiból.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők csaknem 30 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső. A novemberi zárónapon számuk 166 ezer főt tett ki, ami az előző hónaphoz képest némi növekedést jelent, egy év alatt pedig jelentősen, 13,8 százalékkal nőtt a számuk.

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 578 500 volt, ez már csak 1100 fős növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatók novemberben 21 200 új álláslehetőséget jelentettek be, 18,4 százalékkal – 4800-zal – kevesebbet mint októberben; ennek hátterében mind a támogatott, mind a nem támogatott álláshelyek számának apadása áll.

Az ÁFSZ adatai szerint ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest a novemberben bejelentett munkaerőigények száma 18,3 százalékkal – 3,3 ezerrel – emelkedett. Az újonnan bejelentett állások 58,3 százaléka volt nem támogatott álláshely, 41,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók.

15,4 ezer állás maradt betöltetlen

Novemberben nagyrészt határozatlan idejű munkaszerződésű állásajánlatokat jelentettek be a munkáltatók. Az új nem támogatott állások legnagyobb részét, 16,9 százalékát az egyéb gazdasági szolgáltatás, a 6,8 százalékát az építőipar, 5,5 százalékát az élelmiszer, ital gyártása és 5,2 százalékát a gép, berendezés gyártása nemzetgazdasági ágazatból jelentették be a munkáltatók.

A hónap folyamán összesen 39 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 6100 darabbal, az előző év azonos időszakához képest pedig 3900-zal csökkent.

A novemberi zárónapig 15,4 ezer állás maradt betöltetlen, melyből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területéről – ez a közcélú munka és a közmunka munkaerő-igényét takarja -, valamint az erdőgazdálkodás és az egyéb gazdasági szolgáltatás ágazatból érkezett.

10,9 százalékos a munkanélküliségi ráta

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya novemberben 12,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a mindkét relatív mutató értéke 0,2 százalékponttal nőtt.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 10,9 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. augusztus-októbere, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest stagnálást mutat, míg előző év azonos időszakához képest 0,5 százalékpontos emelkedés tapasztalható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.