Pénzügy

Befagyasztja a kormányzati béreket Obama

Két évre befagyasztják a szövetségi polgári alkalmazottak bérét az Egyesült Államokban - jelentette be Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban. Kétmilliárd dollárt szeretne spórolni rajtuk.

A bérstop 2011-re és 2012-re vonatkozik. Az intézkedés nem terjed ki a katonákra, de a Pentagon polgári alkalmazottjaira igen. Az intézkedéstől a szeptemberben elkezdődött 2011-es pénzügyi évre 2 milliárd dolláros megtakarítást vár az elnök. A takarékossági intézkedések következtében a következő 5 évben 28 milliárd, egy évtized leforgása alatt pedig 60 milliárd dollárt kíván megtakarítani a kormányzat.

Az indoklás szerint magánszféra és a családok után a kormányzati alkalmazottjainak is meg kell húzniuk a nadrágszíjat az államháztartási hiány csökkentése, és növekedés felgyorsítása érdekében.

Obama szerint a bejelentett intézkedés az első lépés a költségvetési egyensúly helyreállítása felé, amelyet több más hasonló intézkedés fog majd követni. Utalt rá, hogy a héten elkészül annak a kétpárti bizottságnak a jelentése, amelynek feladata az volt, hogy felmérje: miként lehetne csökkenteni a tetemes költségvetési hiányt. A dokumentum alapján az elnök szerint kétpárti párbeszédet kellene indítani a büdzsé egyensúlyának helyreállításáról.

Obama emlékeztetett rá, hogy közvetlenül hivatalba lépése után befagyasztotta a Fehér Ház vezető munkatársainak fizetését, s a tavalyi költségvetésben a többi vezető politikai kinevezett bérét is rögzítette. Az érintettek körében eltöröltette a prémiumot is.

Az elnök rámutatott, hogy az eddig a kormányzata által előterjesztett mindkét költségvetésben 20-20 milliárd dollárnyi megtakarítást ért el, mintegy 120 fölöslegesnek ítélt program eltörlésével. Az elnök bejelentette: célja, hogy 2012 végéig 50 milliárd dollárt spóroljon meg a “helytelen kiadások” felszámolásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik