Pénzügy

1300 ember szerzett szakmát

Több mint 1300 ember vizsgázott sikeresen a Lépj egyet előre! - ápolási díjban részesülők képzési támogatása elnevezésű program oktatásaiban. Az szakképzetlenek betegkísérővé, szociális gondozóvá, falusi panzióssá, pénztárossá vagy gazdává képeztették magukat.

Az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőtteknek kínáltak ingyenes képzési lehetőséget, akik ápolási díjban részesülnek és hagyományos képzési programokat nem, vagy csak nagyon korlátozottan érnek el. A 2009. december 16-tól 2011. március 31-ig tartó program keretösszege 1500 millió forint, amelyből legalább 2250 felnőtt támogatása biztosítható.

A legfrissebb – november 15-ei – adatok szerint már 1303–an vizsgáztak sikeresen az ápolási díjon lévő felnőttek közül, akik támogatást nyertek a Lépj egyet előre! program ingyenes képzéseire. Az Észak-alföldi régióban 487 fő, a Dél-alföldi régióban 239 fő, az Észak-magyarországi régióban 176 fő szerzett a családtag ápolása mellett szakképesítést.

Az 1303 vizsgázott közül legtöbben, 302-en szociális gondozó és ápoló képesítést szereztek. 32 betegkísérő, 123 óvodai dajka, 101 gyermek- és ifjúsági felügyelő, 62 fogyatékosok gondozója, 46 fogyatékossággal élők gondozója, és 82 fő szociális segítő szakképesítéssel léphet a munkaerőpiacra az egészségügyi és szociális szakmában. Az ECDL-tanfolyam különböző módozatait 165 fő végezte el a Lépj egyet előre! program jelenlegi szakasza keretében.

A sikeres vizsga után az ápolás melletti otthoni munkavégzésre összesen 320 fő vállalkozhat. Ők mezőgazdasági gazdaasszony, panziós falusi vendéglátó, ezüstkalászos gazda képesítést szereztek. Harminc bolti pénztáros is vizsgázott már, akik – ahogyan a tanfolyamindítókon indokolták választásukat – elsősorban arra számítanak, hogy helyettesítő-pénztárosként egészítik majd ki szerény mértékű ápolási díjukat.

Csak az ápolási díjon lévő 18–62 év közötti felnőttek vehetnek részt a Lépj egyet előre! program ezen szakaszában, hiszen ők jelenleg nincsenek felkészülve az elsődleges munkaerőpiacra való belépésre gondozási feladataik mellett, vagy annak megszűnése után, így a számukra létrejött képzési lehetőség hozzájárul újbóli elhelyezkedésükhöz, életminőségük javításához.

2010. november elejéig a program feltételeinek megfelelő 1973 főnek biztosított a projekt ingyenes képzési lehetőséget az adott régió hiányszakmáiban. Az oktatásoknak a vizsgáztatással együtt 2011. január 31-ig kell megvalósulniuk.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg – áll a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik