Pénzügy

Jövőre többet érhet a cafetéria

Bár vannak még bizonytalan pontok a béren kívüli juttatások jövő évi szabályozásával kapcsolatban, az már most látszik, hogy a cafetéria kedvezőbb lesz a vállalatok számára – derül ki egy felmérésből.

Jövőre a 2010-esnél kedvezőbb lesz a vállalatok számára a béren kívüli juttatások alkalmazása. Amennyiben például egy vállalat 100 ezer forintos cafetériát kíván adni a munkavállalóinak, az – kedvezményes elem esetén – idén a cég számára 125 ezer forintos ráfordítást jelentett, míg jövőre csak 119 040 forintba kerül – derül ki a NEXON számításaiból. „Mivel az adóteher nagy részét a vállalatok idén is a munkavállalókra hárították, ez azt jelenti, hogy jövőre a rendelkezésre álló keretből több jut a dolgozók zsebébe” – magyarázta Novák Éva, a cég cafetéria-szakértője.

A jövő évi cafetéria nemcsak az idei évhez képest, hanem a bér jellegű juttatásokhoz viszonyítva is kedvezőbb lesz. Az előbbi példánál maradva jövőre a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett a bruttó 100 ezer forintos bér jellegű fizetésből 62 180 forint kerül a munkavállalóhoz, míg a vállalatnak összesen 128 500 forintot kell kifizetnie a különböző járulékokkal együtt. „A különbség főleg akkor feltűnő, ha az arányokat nézzük: a bér jellegű juttatásnál a vállalati ráfordítás 48 százaléka jut a munkavállalókhoz, míg a kedvezményes cafetéria esetén 84 százalék” – hívta fel a figyelmet Novák Éva.

A november 16-án elfogadott jogszabály-módosítás szerint a korábbi juttatások közül a legnépszerűbbek megmaradnak, és egységesen 16 százalékos adóterhet viselnek majd a szuperbruttóra vetítve. (Idén a kedvezményes adóval terhelt juttatások után 25 százalékos adót kellett fizetni, míg például a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány és a kultúrautalvány adóterhe 54 százalékos volt.)

Továbbra is lesznek azonban különbségek az egyes elemek adózása között: a törvényben nevesített juttatások, például a bérlet, az üdülési csekk és az étkezési utalvány után csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetni. A többi elemnél, ahol a kedvezményes adókulcsú elszámolás nem érvényesíthető, a munkavállalót terhelő plusz költségeket is át kell majd utalni a hatóságoknak.

Adómentes marad a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, vagy évi 50 ezer forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet.

A NEXON szakértője szerint várhatóan kedvezően érinti majd a dolgozókat, hogy az étkezési utalványt ezentúl meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet majd használni. Emellett lesz egy új szereplője a rendszernek, az úgynevezett megújulási kártya, ennek felhasználási feltételeit egy későbbi rendelet szabályozza majd. Több elemnél a maximálisan felhasználható összeget a minimálbér függvényében kell megállapítani, így még ez is változhat a későbbiekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik