Pénzügy

Ötmillióval több jut a vezetőknek

admin
admin

2010. 11. 17. 18:18

A kormány nyilvános adótervei alapján jövőre éves szinten 5 és fél millió forinttal több marad a Magyarországon dolgozó felsővezetők zsebében éves szinten a Hay Group tanácsadó cég friss elemzése szerint.

Az elemzéshez a cég 2010-es bérpiaci felmérésének adatbázisát használták fel, amely 420 magyarországi vállalat munkavállalóinak adatait tartalmazza. A közleményben megjegyzik, hogy a felmérés a nyugdíjjárulék fél százalékos emelése előtt történt, ezért a számokat a Hay Group e változás nélkül számolta ki. A 0,5 százalékos járulékemelés – mivel mindenkire egyformán vonatkozik, a közteherviselési arányokat nem módosítja.

A jövő évi egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó a havi bruttó 290 ezer forint felett keresőknek jelent előnyt. Minél nagyobb az e fölötti jövedelem, annál nagyobb az adóváltozásból fakadó nyereség. Az elemzésben az összehasonlíthatóság kedvéért gyermektelen alkalmazottakkal számoltak. A rendszerbe beépített kedvezmények miatt természetesen a többgyermekes szülők még ennél is jobban járhatnak.

Az új adórendszer legnagyobb nyertesei a felsővezetők. A hazai igazgatói szint készpénzes jövedelmeinek átlagát figyelembe véve elmondható, hogy a hazai felsővezetők átlagosan 5,4 millió forinttal többet fognak keresni 2011-ben – akkor is, ha egyáltalán nem kapnak béremelést. A rendszer előnyei a fizetések csökkenésével fokozatosan enyhülnek: a középvezetők átlagosan évente 1,9 millió forinttal, a szakértők pedig 270 ezerrel többet vihetnek haza.
Az alacsonyan kereső, adminisztratív és fizikai dolgozók viszont rosszabbul járnak majd, átlagosan évi 12 500 forintos csökkenést tapasztalhatnak a keresetükben. A Hay Group szimulációi szerint a legnagyobb veszteséget a havi bruttó 220 és 250 ezer forint között keresők fogják elszenvedni, ennek értéke nagyjából havi 4-5 ezer (éves szinten 50-55 ezer) forint között lesz.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy teljesen új helyzet állt elő a magyar gazdaságban, a vezetői és dolgozói bérek egy részének emelésére nem kell költeni. Ez a vállalatok számára megtakarítást jelent, amelyet más helyen hasznosíthatnak. Javíthatják belőle például az alacsonyabb keresetűek bérét, vagy fejlesztésre, bővítésre fordíthatják a felszabaduló összegeket – értékelte a közleményben Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának vezetője a 2011-ben kialakuló helyzetet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.