Pénzügy

Utcai harcokba torkollt a tandíjemelés

admin
admin

2010. 11. 11. 09:58

Valósággal megostromolta és egy időre megszállta a kormányzó brit Konzervatív Párt központjának is otthont adó londoni irodaházat az egyetemi tandíj felső határának meredek emelése ellen tüntető tömeg szerda este. Az erőszakba torkolló megmozdulásnak több sérültje volt, és a Scotland Yardot a saját főparancsnoka is bírálta az elégtelen rendőri készültség miatt.

A békeidőben példátlan – a brit hazai össztermék 10 százalékát meghaladó – államháztartási hiány csökkentési programjának részeként a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (1 millió forintról) kilencezer fontra (2,9 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.

A tandíjakat nem a tanulmányok ideje alatt kell kifizetni, hanem utólag kell törleszteni, de csak akkor, ha a végzett diplomásoknak már állásuk van, és éves jövedelmük eléri a brit alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot (6,7 millió forint).

A brit országos diákszövetség (NUS) szerint azonban a felső tandíjhatár emelésének lehetőségével szinte bizonyosan élnek is majd az egyetemek, és ennek eredménye az lesz, hogy a diplomások több tízezer font adósságteherrel kezdik pályafutásukat.

Betörtek a tüntetők a pártközpontba

Az NUS által szervezett szerdai tiltakozó megmozduláson esti becslések szerint 50 ezren vettek részt, és a tömeg a Millbank Towerhez – a Konzervatív Párt adminisztratív központjaként is szolgáló, 120 méter magas irodaházhoz – vonult.

A tüntetők egy népes csoportja betörte a Temze partján, a parlament épületegyüttesétől nem messze emelkedő felhőkarcoló üvegajtaját, az épületbe behatolva tört-zúzott, irodákat dúlt fel, a tetőre feljutva pedig különböző tárgyakkal, köztük tűzoltó készülékekkel dobálta az alant felsorakozott rendőröket.

A diákok és a rendőrség vezetője is elítélte

Aaron Porter, a diákszövetség elnöke elítélte az erőszakos megnyilvánulásokat, és közölte: azokért nem a tüntető diákok, hanem “a soraikba beférkőzött bajkeverők” a felelősek. A helyszínről tíz sérültet szállítottak kórházba, köztük három rendőrt.

Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard – a londoni rendőrség – főparancsnoka szerda este elismerte, hogy a rendőri vezetőknek jobban fel kellett volna készülniük a várható erőszakra. Sir Paul “elfogadhatatlannak”, Londonra és rendőrségre nézve “kínosnak” nevezte történteket.

Képgaléria!

Képgaléria!

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere kijelentette, hogy a hatóságok felkutatják a rongálókat, és “a törvény teljes szigorával lesújtanak” rájuk.

Visszahívhatók a képviselők?

A diákszövetség közölte: megpróbálják kieszközölni a tandíj felső határának emelését megszavazó liberális demokrata alsóházi képviselők visszahívását a parlamentből.

A májusi választásokon hatalomra került kormánykoalíció megteremtette az elvi lehetőségét a képviselők visszahívásának, de csak szigorúan körülírt korrupciós esetekben.

A választások előtt a kisebbik koalíciós partner, a Liberális Demokraták vezetője, Nick Clegg – a jelenlegi miniszterelnök-helyettes – még azt ígérte, hogy pártja nem fogja támogatni a tandíj felső határának emelését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.