Pénzügy

A cégek fele emeli a bért

admin
admin

2010. 11. 03. 15:22

A munkaadók csaknem fele, 45 százaléka tervez átlagosan 4,9 százalékos béremelést 2011-ben – derül ki egy friss kutatásból. Ez jelentős előrelépés a tavalyi eredményéhez képest, akkor 37 százalékuk növelte az alkalmazottak fizetését. Ötödük azonban jövőre is a bérek befagyasztásával számol.

A középvezetők bérének emelését a többségi külföldi tulajdonban levő munkáltatók 60 százaléka tervezi, míg a bérek befagyasztása mellett a multik 10 százaléka döntött. A többségi magyar tulajdonban levő vállalkozások esetében ezek az arányok, 27 százalék, illetve 22 százalék. Egyértelműen megállapítható, hogy a tisztán magyar tulajdonú vállalkozások jóval óvatosabbak, visszafogottabbak a külföldi hátterűekkel szemben a középvezetőknél. A munkáltatók 11 százaléka azért fagyasztja be a béreket, mert 2010-ben emelte azokat – áll a DGS Global által készített Bérfejlesztés 2011 kutatás adataiban.

Az adatok már azt mutatják, hogy vannak cégek, amelyek szárnyalnak, s akadnak jó néhányan, amelyek immáron két éve a túlélésért küzdenek. A válaszok alapján úgy látszik, hogy a szervezetek majdnem fele túl van a gazdasági válság mélypontján és lehetőségeik már megengedik a bérek emelését.

Több mint 500 – összesen 342 ezer főállású munkavállalót foglalkoztató – munkáltató mondta el a jövő évi bérekkel és béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos tervét. A kutatásban résztvevők számottevő hányada azonban azt jelezte, hogy nincs elegendő információja a bértervezéshez, talán ezért vettek részt ilyen sokan ennyire rövid idő alatt a felmérésben. Az elmúlt két évben több kutatás eredménye is azt bizonyította, hogy a gazdasági válság kihívására adott egyik leggyakoribb válasz egyértelműen a bérek befagyasztása, sőt csökkentése volt. Értelemszerűen minden munkáltatónál előtérbe került a költség-megtakarítás.

Magas azon cégek aránya (20 százalék), amelyek kénytelenek munkatársaik bérét befagyasztani. Sajnos akadnak – bár a tavalyinál kisebb mértékben, 3 százaléknyian, amelyek bércsökkentésre kényszerülnek. A recesszió jelenléte leginkább abban mérhető le, hogy a felmérésben résztvevők valamivel több mint 2 százaléka átlagosan 9 százalékos bércsökkentést tervez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.