Pénzügy

Hibernálták a közszféra béreit

admin
admin

2010. 10. 31. 06:30

2011-ben is befagyasztva maradnak a bérek a közszférában, a fizetések 2008 óta nem nőnek. Egyelőre nem tudni, a közszféra szakszervezetei beletörődnek-e a helyzetbe.

Nagykoalíció van Magyarországon a közszféra sanyargatásában: a Gyurcsány-kormány fagyasztotta be elsőként a közszféra béreit, ezt folytatta a Bajnai-kormány, majd ez a szándék fogalmazódik meg az Orbán-kormány gazdasági minisztere által benyújtott költségvetési törvényjavaslatban is.

A törvényjavaslat mellékleteként benyújtott közalkalmazotti bértábla számai ugyanazok, mint a tavalyi mellékletben (s mint előtte).

A köztisztviselők (újabb nevükön: kormánytisztviselők) sem reménykedhetnek jobb elbánásban, a költségvetés indoklása világosan fogalmaz: „a központi költségvetési szerveknél 2011-re változatlan bérrel számol a költségvetés, azaz az illetménytábla és az alapilletmény nem módosul.” Sőt, elbocsátásokkal is szembe kell nézniük. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton azt mondta, a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés.

A közszféra szakszervezeteit tömörítő Szakszervezeti Együttműködési Fóruma (SZEF) néhány napja harcos hangú állásfoglalásban szögezte le, hogy tovább folytatódik a korábbi időszak bérbefagyasztása, s a korábbi keresetek értékvesztése meghaladja a 30 százalékot.

A dokumentumban arra kérték a társadalom minden szereplőjét, hogy támogassák – ha kell aktív részvétellel – a SZEF és tagszervezetei, a szakszervezetek erőfeszítéseit.

Hogy ezek az erőfeszítések esetleg közszolgálati sztrájk képét ölthetik-e, arról nem szólt a dokumentum.

Korábban Fehér József, a SZEF alelnöke azt mondta, ha nem hívják össze az érdekegyeztető tanácsot, akkor nem zárják ki demonstrációk vagy sztrájk lehetőségét sem. A tanácsot ugyan összehívták, de az ott történtek – mint a SZEF állásfoglalás fogalmazott – „a közszolgálati munkavállalók minden jogos igényének teljesíthetőségét semmivé tették”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.