Pénzügy

Megrótta a briteket az EU

admin
admin

2010. 10. 28. 12:54

Felszólította az Európai Bizottság Nagy-Britanniát, hogy vessen véget a kelet- és közép-európai uniós országok munkavállalóinak tartózkodását nehezítő diszkriminatív feltételeknek.

Nagy-Britanniában kizárják bizonyos társadalombiztosítási juttatások igénybevételéből Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország állampolgárait.

Az Európai Bizottság Brüsszelben kiadott közleményében az áll, hogy a negatív megkülönböztetést hordozó szabályok “megszegik a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó átmeneti rendelkezéseket és a nemzetiségtől függetlenül egyenlő bánásmód biztosítására vonatkozó kötelezettséget”.

A közlemény szerint az Egyesült Királyság munkavállalókat nyilvántartó
rendszere szerint azoknak a cseh, magyar, szlovák, szlovén, lett,
litván, észt és lengyel állampolgároknak, akiket kevesebb, mint egy
évig foglalkoztat a munkaadójuk, nincsen joguk munkavállalóként az
országban tartózkodni. Lakhatási támogatást, önkormányzati
adókedvezményt, válságkölcsönt, szociális lakást és hajléktalanoknak
nyújtott támogatást a brit jogszabályok szerint azonban csak azok
vehetnek igénybe, akiknek joguk van a tagállam területén tartózkodni. E
jogosultság hiányában (a tartózkodási engedély megszerzéséhez szükséges
vizsga letétele nélkül) a fent említett tagállamok polgárai a jelenlegi
jogszabályok szerint nem részesülhetnek ezekből a juttatásokból.

Az “uniós kormány” úgy véli, hogy mindez ellenkezik már a munkavállalók szabad mozgásával kapcsolatos átmeneti rendelkezésekkel is, amelyek 2011 április végéig lehetővé teszik Nagy-Britannia számára, hogy korlátozza a fent említett tagállamok polgárainak tartózkodási idejét. Az átmeneti rendelkezések alapján ugyanis “az Egyesült Királyság bizonyos feltételek mellett élhet ilyen korlátozásokkal, a juttatások kifizetése terén azonban nem alkalmazhat megkülönböztetést”.

A brit kormánynak két hónapja van arra, hogy jogszabályait összhangba hozza az uniós joggal. Amennyiben ezen kötelezettségét nem teljesíti, a bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

A brüsszeli bizottság egy másik döntésében Belgium egyik nagy régióját, Flandriát is arra szólította, hogy vessen véget a helyi lakosokat adókedvezményekben részesítő rendszernek, mert az diszkriminatív. A rendszer szerint a régióban dolgozók, de nem ott lakók (köztük más belga állampolgárok) nem vehetik igénybe a helyieknek járó kedvezményt. A bizottság szerint Flandria is uniós bírósági eljárást kockáztat, ha nem változtat ezen a szabályon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.