Pénzügy

Egyre többen dolgoznak

Az idén a legalacsonyabb szintre, 10,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben, a foglalkoztatottak száma 3 millió 823 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. Elemzők szerint teljesen bizonytalan a munkaerőpiac.

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 6,8 százalékkal 466 ezerre nőtt, a munkanélküliségi ráta így 0,6 százalékponttal volt magasabb, mint egy éve. Az idén viszont a ráta az év eleji 11,8-ról 11 százalékra csökkent a május-július közötti időszakra és maradt ezen a szinten június-augusztusban is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 49,7 százalékos foglalkoztatási arány 2009 év eleje óta a legmagasabb, az 55,8 százalékos aktivitási arány pedig soha nem volt ilyen magas.

Ugyanannyi férfi dolgozott, mint tavaly

A vizsgált időszakban a 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 791 ezer fő volt, 38 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt, és 43 ezerrel haladta meg a munkát vállalók száma a második negyedévi értéket. Az e korcsoportra számított 56 százalékos foglalkoztatási ráta a tavalyit 0,5 százalékponttal haladta meg. A 64 évesnél fiatalabb férfi foglalkoztatottak 2 millió 33 ezren voltak, 61,2 százalékos foglalkoztatási rátaértékkel, illetve 1 millió 758 ezer nő dolgozott, 51 százalékos volt a rátájuk.

2007 utolsó három hónapja óta ez az első olyan negyedév, amikor a férfiak foglalkoztatási mutatói az előző év azonos időszakához képest nem romlottak. A nőké pedig 2010 eleje óta folyamatosan javult, a mostani negyedévre a foglalkoztatási arány 1,1 százalékponttal haladta meg a 2009. július-szeptemberi értéket.

Egy év alatt 30 ezerrel több munkanélküli

A 15-74 éves munkanélküliek száma 466 ezer volt, 30 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Elsősorban a nők veszítették el a munkájukat: a férfi állástalanok száma 11 ezerrel, a nőké 18 ezerrel nőtt az elmúlt egy évben. A férfiak munkanélküliségi rátája 11 százalék, a nőké 10,7 százalékon áll.

A munkanélküliek 17,4 százaléka fiatal, a 15-24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 26,7 százalékos munkanélküliségi ráta 1 százalékponttal volt alacsonyabb, egy éve. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak rátája 10 százalékos.

A munkanélküliek több mint fele tartós álláskereső: egy éve vagy annál régebben nem tud elhelyezkedni. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,8 hónap, 2,4 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.

Bizonytalan a munkaerőpiac

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a foglalkoztatottak számának nagymértékű javulását a fordulat egyértelmű jeleként értelmezte. A munkahelyek számának emelkedése az exportorientált ipari cégeknél már erőteljesen megindult és az elemző szerint a folyamat a további hónapokban is fennmaradhat. Több meginduló beruházás is javította az adatokat, ráadásul egyelőre Németország felől semmi jele a gazdasági növekedés lassulásának – mondta.

Megjegyezte, hogy a nyár eleji rossz időjárás miatt a szezonális munkások alkalmazása csak késve kezdődött, ami vélhetően a harmadik negyedévi kedvező adatokban is közrejátszott. Ugyanakkor látott arra esélyt, hogy szezonális munkák megszűnésének hatását, illetve egy későbbi külpiaci lassulást a meginduló beruházások ellensúlyozzák. Az év egészére az Suppan továbbra is 11 százalékos munkanélküliségi rátát vár, amely jövőre szerinte 10,5 százalékra csökkenhet.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elismerte, hogy az adatok minden területen jobbak voltak a vártnál, ugyanakkor óvatosabban értékelte a folyamatokat. Nagyobb jelentőséget tulajdonított például a szezonális munkák hatásának, kérdésesnek nevezte, hogy a nagyon lassan beinduló gazdasági növekedés mennyire tudja ellensúlyozni ezek megszűnését a téli hónapokban. Megjegyezte azt is, hogy a vállalatok a válság alatt kevesebb munkavállalót építettek le, mint amire számítani lehetett, inkább rövidített munkaidővel próbálták átvészelni a recessziót. Ezért a gazdasági kilábalás idején sem lesz akkora az extra munkaerő-kereslet, amely jelentősen javíthatná a munkanélküliségi rátát – vélte.

Egyetlen időszak adatai alapján még korai lenne a trendfordulóról beszélni – vélte Árokszállási. A következő hónapokban akár tovább is javulhat a munkanélküliségi ráta, a téli időszakban azonban újra emelkedhet – figyelmeztetett. Az idén még 11 százalék feletti, 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát vár az Erste elemzője, amely jövőre lassan csökkenhet, éves átlagban 10,5 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik