Pénzügy

Összeolvadhat a hideg- és melegkaja-jegy

Megszűnhet a hideg- és melegétkezési jegy, és átállhatnak helyette a szolgáltatók a hideg és a meleg ételek vásárlására egyaránt alkalmas étkezési jegyek forgalmazására – vélte a lapunk által megkérdezett cafeteria-szakértő. A juttatások túlnyomó része jövőre kedvezőbben adózik majd.

25 százalékról 19,04 százalékra csökken jövőre a melegétkezési jegyek adója – derül ki többek között a kormány javaslatából. A 16 százalékos adót a juttatás értékének 119 százalékára számolják majd.

Ebbe a kedvezményes körbe tartoznak majd a hidegétkezési jegyek is, amelyek idén – miután már nem tartoztak az adókedvezménnyel adható juttatások közé – gyakorlatilag eltűntek.

Újra előretörhetnek a hidegétkezési jegyek jövőre – mondta az fn.hu-nak Fata László, a Cafeteria net vezető tanácsadója. Sőt, az is elképzelhető, hogy nem lesznek külön hideg- és melegétkezési jegyek, hanem a szolgáltatók csak egyféle jegyet bocsátanak ki, hiszen adójogi szempontból eltűnt a különbség a két típusú jegy között. Hogy megmaradnak-e külön vagy összeolvad a kétféle típusú jegy, az majd valószínűleg a piac igényeitől függ majd – tette hozzá. Fata László szerint a kormány beterjesztett adójavaslata egyértelműen lehetővé tenné az „összeolvasztást”. A szakértő a juttatások adóztatásának csökkentésétől a cafeteriapiac élénkülését várja.

természetbeni juttatások

Bár a kedvezményes juttatási elemek állnak elsősorban a cégvezetők és HR-esek figyelmének homlokterében, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a természetbeni juttatások (jövőre nem kedvezményes béren kívüli juttatásoknak hívják majd ezeket) adója is csökkenni fog, a korábbi 95,58 százalékról 51,17 százalékra.

Adózásuk majdnem megegyezik a kedvezményes béren kívüli juttatásokéval, csak még 27 százalék járulékot is fizetni kell a juttatások értékének 119 százaléka után.

Egészében véve kedvezőnek, de a korábbi kormányzati nyilatkozatokhoz képest csalódást keltőnek értékelte a juttatások adóztatásának jövő évi változásait lapunknak Hanti Erzsébet, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) munkaügyi szakértője. Az étkezési utalványok továbbra is adókötelesek, bár korábban elhangzottak olyan kijelentések a kormányzó pártok politikusaitól, hogy meg kellene vizsgálni az adómentesség visszaállításának lehetőségét – mondta Hanti Erzsébet.

A változások a korábbi helyzethez képest azonban pozitív irányúak, két kivételt leszámítva: az önkéntes pénztárakba fizetés adókedvezménye 20 százalékra csökken a korábbi 30-ról, illetve a korábban korlátlanul adómentes juttatásnak minősülő internethasználat kedvezményes adózásúvá lesz havi 5000 forint értékhatárig – fűzte hozzá.

Nem sokat tudni még a kedvezményes juttatások körében megjelenő megújulási kártyáról azon kívül, hogy egy készpénz-helyettesítő eszköz, amelyre a munkáltató évi 300 ezer forintig adókedvezménnyel utalhat. A részletek majd egy kormányrendeletből derülnek ki.

Szintén kérdés még, hogy a cégek hogyan reagálnak majd az adókönnyítésre. Amikor bevezették az addig adómentes juttatások megadóztatását idén, egyes vállalatok azzal a taktikával éltek, hogy a dolgozóiknak azt kommunikálták: változatlan a cafeteriakeret – ugyanakkor a juttatás összegét fölszorozták az adóval, így mondjuk a 6000 forint melegétkezési jegy máris 7500 forinttal terhelte a dolgozó keretét. Ahol ezzel a megoldással éltek, ott valószínűleg a dolgozó jövőre jobban fog járni, hiszen a 6000 forint étkezési jegy 7500 helyett csak 7142,4 forinttal csökkenti majd a felhasználható keretösszeget.

kedvezményes juttatások jövőre

– Üdülési csekk, üdülési szolgáltatás a minimálbér összegéig
– Meleg étkeztetés havi 18 ezer forintig
– Iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékáig
– Helyi utazási bérlet
– Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetés a minimálbér 50 százalékáig
– Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetés a minimálbér 30 százalékáig
– Megújulási kártya 300 ezer forintig
– Meleg- és hidegétkezési utalványok havi 18 ezer forintig
– Internethasználat, internetszámla térítése havi 5000 forintig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik