Pénzügy

Tömeges elbocsátástól tartanak

A szakszervezetek és a civilszervezetek képviselői azt szeretnék, hogy a kormány egyeztessen velük a gazdaságpolitikai lépések előtt. A szervezetek szerint másfajta adórendszer, illetve állami vegyesvállalatok létrehozása segítené a munkahelyteremtést. Attól tartanak, hogy a közszférában tömeges létszámleépítés lehet.

Magyarországon másfélszer-kétszer magasabb a tényleges munkanélküliség, mint amekkorát a Központi Statisztikai Hivatal kimutat. (A KSH adatai szerint jelenleg 11 százalék körüli.) Európában az utolsó helyek egyikén kullogunk a foglalkoztatottság terén. Ezért a 10 év alatt tervezett egy millió új munkahely megteremtése a Széchenyi-terv egyik fő célja – mondta Rezsőfi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy szakmai konzultáción, amelyre a kormány civilszervezetek, szakszervezetek képviselőit és szakembereket hívott meg.

A foglalkoztatási államtitkár-helyettes elmondta, hogy most véglegesítik a Széchenyi-tervet, intézkedéseik január 15-én válnak konkréttá, és attól kezdve indulhatnak el a pályázatok is. Rezsőfi szerint a munkahelyteremtés elsősorban a vállalkozások „helyzetbe hozásán”, a versenyképes tudáson, és a közfoglalkoztatáson múlik. A hozzá szükséges forrásokat a Munkaerő-piaci Alapból és uniós pénzekből biztosítanák – mondta.

A vitában felszólalók természetesnek nevezték, hogy támogatják a kormány ambiciózus programját, de megjegyezték, hogy tisztázatlannak tartják a cél eléréséhez rendelt eszközöket – áll a Magyar Szociális Fórum fn.hu-nak eljuttatott közleményében.

Többkulcsos adó és állami vállalatok

A Magyar Szociális Fórum képviselője szerint nehéz lesz a teherbírásnak megfelelő adórendszer kialakítása nélkül olyan újraelosztást teremteni, amely valóban szolgálná a foglalkoztatás bővítését. Simó Endre alapvető politikai kérdésnek nevezte, hogyan akarják csökkenteni a forráskivonást Magyarországról, korlátozni a transznacionális trösztök adózatlan profitkivitelét.

A Szociális Kerekasztal azt javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy hozzanak létre piacorientált állami vegyes vállalatokat és termelői szövetkezéseket az importtermékek kiváltására, hiszen egy ilyen gazdaságpolitika óriási lendületet adhatna a növekedésnek, ha olyan piaci viszonyokat is kialakítanának, amelyek között a hazai ipar és mezőgazdaság előnyösebb helyzetbe kerülne a nemzetközi tőkével szemben.

Késik a munkahelyteremtés

A felszólalók közül többen aggodalmuknak adtak hangot a meghirdetett munkahelyteremtés késlekedése miatt, és attól tartottak, hogy a következő időszakban inkább további leépítések lesznek, mint például a közszférában, semmint tömeges foglalkoztatás-növekedés.

Szigeti Tót János, a Pázmány Péter Egyetem tanszékvezetője szerint máris időt vesztettek a foglalkoztatás terén, nem látni a Széchenyi-terv központi céljának valóra válását. A gazdaság társadalmi érdekeken nyugvó kiépítésére, „szociális gazdaságra” van szükség – mondta. Ehhez általános felnőttképzést és az alapkészségek kibontakoztatását sürgette.

Szabó Imre, a Liga szakszervezet jogász és közgazdász szakértője a munkavállalók biztonságát szavatoló viszonyokat sürgetett a „rugalmas foglalkoztatás” általánossá válása helyett, és azt mondta, hogy fel kell értékelni a munka és a szakszervezetek szerepét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik