Pénzügy

Sztrájkra is kész a közszféra

Elfogadhatatlannak tartja a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a közszférában várható további létszámcsökkentést, és érdekegyeztetést sürget a kormánnyal. Ha nem sikerül tárgyalniuk, tüntetni és sztrájkolni fognak.

A mintegy 680 ezer munkavállalót képviselő érdekképviseleti szervezet szerint újabb fogyókúrára már nem lehet őket kényszeríteni, az újabb létszámleépítésekkel vagy forráskivonásokkal lényegében kiéheztetnék a közszférát.

Varga László, a SZEF elnöke elmondta: úgy tudják, jövőre 5-10 százalékos létszámleépítés fenyegeti a közszolgáltatási területen dolgozókat. A szakszervezeti vezető egy általuk megismert “költségvetési köriratra” hivatkozva azt hangoztatta: érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy az évek óta sarcolt közszolgáltatások egyes területeit újabb létszámcsökkentéssel fenyegessék.

Véleménye szerint a közszféra ma már nem alkalmas további “fogyókúráztatásra”. Arra mutatott rá, hogy az újabb leépítések már nemcsak a munkavállalókat érintenék, hanem feladatellátási, működőképességi problémákat is okozhatnak egyes ágazatokban.

Végletekig kizsigerelt munkavállalók

Varga László arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszféra nemcsak a központi igazgatásban dolgozókat jelenti, hanem például a “végletekig kizsigerelt” szociális munkásokat vagy az egészségügyben, közoktatásban dolgozókat. Mint fogalmazott, kizárólag az ott dolgozók felelősségtudatának köszönhető, hogy ezek a rendszerek ma még úgy-ahogy működnek.

Fehér József, a SZEF alelnöke arra emlékeztetett, hogy a közszféra ellehetetlenítése 2006-ban kezdődött. Utalt arra, hogy 2005-ben még 850 ezren dolgoztak a szférában, ám mára ezt a létszámot 680 ezerre csökkentették. Arra is rámutatott, hogy a 2002-es nagyobb arányú béremelés az elmúlt nyolc évben lényegében “eltűnt”, és mára a reálkeresetek a 2002-es szintre estek vissza.

Sztrájk is lehet

Bejelentette: ismét azt kérik Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hívja össze az érdekegyeztető tanácsot. Jelezte: az egyeztetés törvényben előírt kötelezettség. Ha nem lesz tárgyalás, akkor nem zárják ki demonstrációk vagy sztrájk lehetőségét sem. Jelezte azonban: nem az a céljuk, hogy érdekeiket ilyen módon érvényesítsék, ők a sikeres kormányzásban, országban érdekeltek.

A SZEF vezetői elmondták azt is, hogy az általuk indított sikeres aláírásgyűjtésnek köszönhetően rövidesen az Országgyűlés elé kerül a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének újratárgyalása. Közölték: a napirend tárgyalásakor szakmai javaslatokkal kívánnak élni.

Bejelentették azt is, hogy a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak támogatására eddig félmillió forintot utaltak át a Magyar Kármentő Alap számlájára, és károsult szakszervezeti tagjaiknak külön is gyűjtenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik