Pénzügy

A vállalkozók félnek a minimálbér-emeléstől

Senki nem tudja, mennyivel kellene növelni a minimálbért, illetve a bérminimum összegét ahhoz, hogy jövőre ne a legkisebb jövedelműek húzzák megint a rövidebbet - írja a Népszava.

Jelenleg nagyjából 63 ezer forint a 73 ezer 500 forintos minimálbér nettója, ugyanakkora létminimum 73 ezer forint – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. Hozzátette: az MSZOSZ számára elfogadhatatlan, hogy a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetésével tovább csökkenjen a különbség a minimálbér és a létminimum között.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) sem szeretné, hogy a 16 százalékos, egykulcsos szja bevezetésével az alacsony jövedelműek rosszul járjanak – közölte Dávid Ferenc főtitkár. A VOSZ nem akarja, hogy a 63 ezer forintos nettó minimálbér veszítsen az értékéből. Ugyanakkor a főtitkár rögzítette azt is, hogy elfogadhatatlan lenne a vállalkozók számára egy átgondolatlan, megalapozatlan, nagymértékű minimálbér-emelés megfelelő adó és járulékcsökkentés nélkül.

A VOSZ véleménye szerint egy túlzott, fedezet nélküli minimálbér-emelés növelné a munkanélküliséget, ugyanis az alacsony jövedelmezőségű ágazatokat – kereskedelem, mezőgazdaság – egy ilyen lépés térdre kényszerítheti. Egy “rosszul szabott” bérrendszer másik roppant veszélyes hatása a feketemunka és a színlelt szerződések elburjánzása lenne – magyarázta Dávid Ferenc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik