Pénzügy

A sablonos álláshirdetés nem vonzó

Az álláshirdetések közel kétharmadában elvárás a jó kommunikációs készség, de a pontosság és az önállóság is a cégek részéről. Szinte evidens, hogy csak olyan jelentkezőket várnak, akik a megfelelő végzettség, tapasztalat és nyelvtudás mellett rendelkeznek ezekkel a készségekkel is – áll egy felmérésben.

A hirdetésekben leggyakrabban megjelölt elvárások olyan evidens tulajdonságok, melyekről a hirdető munkáltató és az álláskereső is tudja, hogy manapság elkerülhetetlenek a munkavégzés során. A közelmúltban a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. egy kutatást készített, melyben azt vizsgálta, hogy a vállalatok milyen elvárásokat tartanak fontosnak megjelölni a hirdetésekben a végzettségen, a tapasztalaton és a nyelvtudáson felül.

Az álláshirdetések 60 százalékában szerepel a jó kommunikációs készség, és több mint a felében a pontosság és precizitás, valamint az önállóság, talpraesettség. „Ha jobban belegondolunk, ezek a tulajdonságok nagyjából minden egyes munkavállalótól elvárhatóak. Hiszen melyik munkáltató keresne szóban és írásban nehézkes, pontatlan munkavállalót, akit még ráadásul noszogatni is kell a napi munkavégzés során” – értékelte az eredményeket Szakmáry Ádám, toborzási üzletágvezető.

A rugalmasság, alkalmazkodás, és a jó problémamegoldó képesség, a csapatszellem és a megbízhatóság a hirdetések alig több mint negyedében jelentek meg elvárásként. Ezek mellett a terhelhetőség, stressz tűrés és a szervezőkészség is az általános elvárásokhoz sorolható.

A sor végén található készségek közül már nincs mindegyikre szükség, a munkakör jellegétől függ, elvárás-e például a stressz tűrés, vagy másokkal együtt kell-e dolgozni. Ugyanakkor a megbízhatóság, a rugalmasság is szintén olyan kritérium, amit a munkáltatók szinte mindig, kimondatlanul is megfogalmaznak egy munkavállalóval szemben. A hirdetések 15 százaléka pedig nem tartalmazott semmilyen „soft skill” elvárást.

Nem tudja az álláskereső, mit akar a cég

Ezeken az alapvető elvárásokon általában átsiklanak az álláskeresők, mivel semmilyen többletinformációval nem szolgálnak a leendő munkáltató szemléletével, hozzáállásával, a munkakör személyes tulajdonságokat illető követelményeivel, valamint a leendő csapat és a közvetlen felettes elvárásaival kapcsolatban. Szakmáry Ádám szerint ezek az általános elvárások nehezen definiálhatók pontosan, illetve eltérő értelmezési lehetőségek vannak.

Így például, ha a jó kommunikációs készséget a hirdető munkaadó az üzleti kommunikációra érti, a beszállítókkal, vevőkkel és egyéb üzleti partnerekkel történő tárgyalásokra, egyeztetésekre, levelezésre gondol. Az álláskereső viszont úgy érzi, megfelel ennek az elvárásnak, ha a magánéletében, barátaival történő kommunikáció során könnyen elboldogul. A másik probléma, hogy egy pontatlan, introvertált egyén ugyanúgy megpályázza azokat az állásokat, ahol pontos és talpraesett, jó kapcsolatteremtő készségekkel rendelkező munkatársat keresnek.

Pontosabb fogalmazás kell

A felmérést készítő cég szerint pontosabb megfogalmazás például az „ügyfélközpontú gondolkodás”, amely az értékesítés, ügyfélszolgálat, marketing területén lehet elvárás. Jelzi, hogy olyan valakit keresnek, aki képes az ügyfél fejével gondolkodni, nyitott, empatikus, segítőkész, egyben ügyfél-kommunikációban is járatos. A tárgyalási és prezentációs készség is jelzi a leendő munkatárs feladatait. Jobban orientál, mint az igen általános „jó kommunikációs készség”. A monotónia tűrés pedig jelzi, hogy a munkakör egysíkú, pontos és folyamatos figyelmet igényel, adminisztratív, így akitől ez távol áll, vélhetően nem fogja megpályázni ezt az állást. A tanulékonyság, nyitottság az új ismeretekre azt az üzenetet hordozza, hogy a cégnél különös figyelmet fordítanak a folyamatos képzésre, és/vagy nagyon gyorsan kell elsajátítani az új ismereteket, mert folyamatosan változik a technológia – mutatnak be pár példát a JOB munkatársai.

Az álláshirdetéseknek ez a területe azonban még tovább fejleszthető Szakmáry Ádám szerint. Ha minél pontosabban van definiálva, hogy például a konfliktuskezelés miért, milyen helyzetekben szükséges, az álláskeresőben is jobban összeáll a kép, így nem rabolja sem a hirdető munkaadó, sem a saját idejét egy felesleges pályázattal.

Bizonyos készségek előfordulása rendkívül alacsony. Egy részük erősen munkakörfüggő (például vezetői készség, monotónia tűrés), míg bizonyos elvárások (vidám, pozitív, nyugodt, higgadt) vagy azért nem szerepelnek, mert nem fontosak a hirdető számára, vagy, mert evidenciának tekintik, pedig a sikeres beilleszkedéshez és az eredményes munkavégzéshez sokszor szükséges tulajdonságok.

Száz céget vizsgáltak

2010 augusztusában 100 különböző, versenyszférában tevékenykedő vállalat, különböző munkaterületre vonatkozó hirdetését vizsgálta és elemezte a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. cégmérettől és iparági besorolástól függetlenül. A minta 80 százaléka nemzetközi tulajdonú vállalat, a fennmaradó 20 százalék pedig magyar cég volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik