Pénzügy

Facebookon nyomul a kormány

Toborzást rendeznek szombaton, a közigazgatást próbálják népszerűsíteni a fiatalok körében. A közösségi oldalakon már nagyon népszerű a kampány, ami a tervezett elbocsátások és az új törvények fényében meglepő. A szakszervezet egyszerre örül és aggódik: félnek attól, hogy csak a kormányzati PR eszköze az expo.

A Regeneráció elnevezésű expo teljes reklámkampányát a közösségi oldalakra tervezték, nincs honlapja, a friss híreket, programokat egy blogon, illetve a Facebookon teszik közzé. A közösségi oldalon a kommentelők üdvözlik a kezdeményezést, például a közigazgatási fiatalítását, átalakítását, és azt, hogy elhelyezkedési esélyt kínálnak a pályakezdőknek. „Végre! Remélem, ez a lendület meg marad és nem az lesz a lényeg, hogy marketingként elsüljön, mint az elmúlt években olyan sok minden. Abban is reménykedek, hogy ki tudnak dolgozni olyan rendszert, ahol nem a pártbéli múlt, hanem szakmai tudás dönt az előre lépésben, tiszta, jól szabályozott keretek között” – írja az egyik potenciális közszolga.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára, Fehér József nagyon örül a kezdeményezésnek, ám súlyos ellentmondást lát abban, hogy a bizakodó, fiatal embereket egy olyan pályára szeretnék vonzani, amelynek az értékeit néhány hónappal korábban „verte szét” a kormány.

Mint arról már korábban írt az fn.hu, a közszféra reformjának a részeként egyes köztisztviselőket kormánytisztviselővé minősített át a júniusban elfogadott kormánytisztviselői törvény. Ebben az szerepel, hogy a jogviszonyukat a munkáltató indoklás nélkül lemondással, felmentéssel megszüntetheti. Emellett a parlament megszavazta, hogy a közszférában a fizetések nem lehetnek magasabbak kétmillió forintnál, és elbocsátás esetén a végkielégítés kétmillió forint feletti részét 98 százalékos különadó sújtja.

Fehér attól tart, hogy a rendezvény kifullad egy kormányzati imázskampány szintjén, hiszen konkrét állásajánlatokat nem kínálnak a fiataloknak.

Bejött a kommunikáció

Fehér József ennek ellenére bizakodva tekint a Regenerációra. Nagyon szimpatikus neki a nagy csinnadrattával elindított kampány, és az, hogy az expó híre eljutott a célcsoporthoz. Abban bízik, hogy egy új közszolgálati filozófia alapjait, egyetemes európai értékeit népszerűsítik a rendezvényen. Csak azt sajnálja, hogy a köztisztviselők, közalkalmazottak érdekeit védő, a munkájukat ismerő szakszervezeteket nem hívták meg, nem kérték ki a véleményüket.

„Alapvető fontosságú, hogy a fiatalok számára adjunk olyan tájékozódási pontokat, amely alapján ők maguk dönthetnek a karrierjükről. Ezért rendezünk Kormányzati Karrier Expót szeptember 18-án a Millenáris parkban. Ez pontosan azt célozza, hogy a közigazgatás – mint életpálya-lehetőség – is jelenjen meg a fiatalok előtt” – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az fn.hu-val.

A minisztérium államtitkára szerint elkerülhetetlen, hogy a közigazgatási reform eredményeként elbocsátások legyenek például az egyes tárcákhoz tartozó háttérintézményeknél – nyilatkozta Rétvári Bence pénteken a Magyar Nemzetnek. Ez a KDNP-s politikus szerint minőségi cserét jelent, a hangsúly nem az elbocsátásokon lesz. Fehér József szerint az államtitkárnak az az állítása nem teljesen igaz, hogy a most kiválasztott fiatalok végezhetik majd a munkát a magyar EU-elnökség során. Az érdekvédő fn.hu-nak elmondta: legalább két-hároméves gyakorlatra van szükség ehhez a munkához. Hiába tud valaki dodzsemet vezetni, nem bízhatjuk rá egy Airbus vezetését – mondta.

Az elmúlt években lezajlott egy „informatikai forradalom”, amely a közigazgatást is áthatotta, emellett a nyelvtudás is szükséges követelménnyé vált – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Regenerációt beharangozó sajtótájékoztatón. Kultúra- és szemléletváltásra van szükség a közigazgatásban, a polgárok ügyeinek intézése a jövőben szolgáltatás lesz – tette hozzá.

Nem zavarják az új törvények a Web2 használóit

Az fn.hu a Brandmonitor segítségével körülnézett a blogok „háza táján”. A kutatásból kiderült, hogy a Kormányzati Karrier Expo negatív szövegkörnyezetben nem fordult elő. Főként a rendezvény kabalafigurájáról, a Transformers egyik alakjáról írnak. Az Optimus névre hallgató, gyakran alakot váltó robot az Regeneráció jelmondatát jelképezi, miszerint „átváltoztatjuk a közigazgatást”, épp ezért fog aktatáskát a kezében – írja a Szamárpad blog.

A Facebookon akadnak néhányan, akik szkeptikusak a program sikerét illetően. Ők arra panaszkodnak a beírásaikban, hogy eddig hiába pályáztak a közszférába, hiába van meg a megfelelő végzettségük, ismerős híján még az állásinterjúig sem jutottak. Arról nem esik szó, hogy nem lenne vonzó a közszolgálati pálya.

Navracsics Tibor elmondta, hogy az új kormány már elkezdte a közigazgatás átalakítását: intézmény átalakításokkal, összevonásokkal, illetve új jogszabályokkal (a kormánytisztviselői és a köztisztviselői törvényt említette).

Külföldön tanítják a jövő szakembereit

A Karrier Expo nem állásbörze lesz, hanem a jelenlévők bekerülhetnek egy adatbázisba, ahonnan később üresedés vagy új állás esetén behívják őket. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetések, önéletrajz-ambulancia, grafológiai és pályaorientációs tanácsadás, valamint önismereti tréning várja a fiatalokat. Fontos, hogy nem csak diplomásokat várnak, ám a Magyar közigazgatási Ösztöndíjra csak ők pályázhatnak.

A program keretében évente 300 fiatal szakember öt hónapra egy Európai Uniós ország közigazgatási intézményébe mehet gyakornoknak, utána pedig itthon szerezhet ugyanilyen öt hónapos gyakorlatot. Ha kiváló munkát végez, akkor a hosszú távú karrier várhat rá a közigazgatásban. A Facebookon erről is megoszlanak a vélemények: néhányan attól tartanak, hogy a külföldre küldött fiatalok nem fognak hazatérni. „Egyszerűen olyan politikát kell felvállalni, hogy a gyakorlat úgy alakuljon, hogy anyagilag és erkölcsileg is megérje itthon dolgozni” – véli az egyik posztoló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik