Pénzügy

Újabb szolgáltatóközpont érkezett

Ötven főt foglalkoztató globális szolgáltatóközpontot nyitott az amerikai Kinetic Concepts, Inc. (KCI) Budapesten - jelentette be Cathrine Burzik, a gyógyászati cég elnök-vezérigazgatója.

A gyógyászati technológiával foglalkozó cég a világ 20 országából a tranzakció alapú funkciókat – beszedési megbízások, tartozás/követelés kezelés – vonta össze a magyarországi központban. A cég hat hónapon belül 100 főt vesz fel, és a jelenlegi 2500 négyzetméter irodaterületet 4200 négyzetmétere bővíti. A következő években a foglalkoztatottak számát a KCI több százra növeli Budapesten.

A szolgáltatóközpont bővítésével kapcsolatban tovább folynak a tárgyalások az ITD Hungaryvel a támogatási lehetőséről – mondta Cathrine Burzik. A magyar kormány egyedi döntés alapján adhat támogatást a szolgáltatóközpontok létesítéséhez az így létrejövő új, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyek függvényében – mondta el az MTI kérdésére Denéné Tóth Marianna, az ITD Hungary vezérigazgatója a sajtótájékoztatót követően.

Megfelelő a munkaerő

A KCI elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: azért esett a cég választása Magyarországra, mert kedvező a földrajzi elhelyezkedése, képzett a munkaerő, és jó a nyelvismeret is.

Az amerikai cég kétmilliárd dollár éves bevételből 400 millió az Európai Unió országaiból származik, többek között Magyarországról is, ahol sebgyógyításra alkalmas technológiákat és speciális ágyakat értékesítenek megbízottakon keresztül. A társaság tervezi a közvetlen értékestést is – közölte Cathrin Burzik.

A bejelentés alkalmával Marianne Drain, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa elmondta: Magyarország szerepel a “rövidlistáján” azoknak az amerikai cégeknek, amelyek a közép-kelet-európai régióban akarnak szolgáltatóközpontot létrehozni.

Egyre több szolgáltatóközpont jön Magyarországra

Denéné Tóth Marianna, az ITH Hungary Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak továbbra is szüksége van a külföldi működő tőke bevonására elsősorban a magas hozzáadott értékű, tudás alapú tevékenységekben, mert ezekben mutatkoznak meg leginkább Magyarország versenyelőnyei. A vezérigazgató asszony megemlítette, hogy tavaly az ITD Hungary segítségével 27 külföldi befektető közel 900 millió eurót hozott Magyarországra, mintegy 5500 főnek adva munkát.

Jelenleg mintegy 30 befektetővel folynak előrehaladott tárgyalások, és a befektetők elsődleges szempontja már nem az olcsó munkaerő, hanem a képzettség, a jó földrajzi elhelyezkedés, a kormány kiszámítható és vállalkozásbarát politikája.

A vezérigazgató asszony az MTI kérdésére elmondta, hogy a globális válság hatására csökkent a feldolgozóipari befektetések iránti érdeklődés, a szolgáltató- és logisztikai központok létrehozására irányuló kezdeményezések száma nem csökkent, ellenkezőleg, újra felívelőben van.

Újabb jelenség, hogy az ázsiai vállalkozások egyre inkább Magyarországban látják azt a hidat, ami összeköti őket Európával, illetve Amerikával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik