Pénzügy

Mégis lesz érdekegyeztetés

Mégis lesz egyeztetés a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között. Matolcsy György összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2010. szeptember 20-án 14 órára hívta össze az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülését. A tanács munkájában a munkáltatók és a munkavállalók érdekképviseleti szervei, valamint a kormány képviselői vesznek részt – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az új kormány megalakulása óta még nem hívta össze az OÉT-et, amire az elmúlt 20 évben nem volt példa. Ezt elfogadhatatlannak tartotta a munkavállalói oldal. Hiába kezdeményezték többször is a párbeszéd megkezdését, leveleikre nem kaptak választ. Úgy tűnik, mintha a kormány azt gondolná, hogy nincsenek is szakszervezetek – jegyezte meg a munkavállalói oldal elnöke Gaskó István nem olyan régen a FigyelőNetnek.

A munkaadói oldal is nehezményezte, hogy eddig mellőzte a kormány az érdekegyeztetést, de közben értékelték a gazdasági növekedést megcélzó gyors változtatásokat is. Balogh István előző oldalelnök azonban azt is kifejtette korábban lapunknak, hogy a jövőben már semmi nem indokolja, hogy az érdekegyeztetés mellőzésével, egyéni képviselői indítványok benyújtásával folyjon a törvényalkotás.

“Megkésett és ügyetlen” a mód

Sem a munkaadói, sem a munkavállalói oldal nem kapott egyelőre hivatalos tájékoztatást az OÉT összehívásáról, így annak helyszínéről és tervezett napirendjéről sincs információja a megkérdezetteknek.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke – egyben a munkaadói oldal soros elnöke – elmondta, hogy pénteken oldalegyeztetést tartanak. Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke megkésettnek és ügyetlennek nevezte az OÉT összehívását. Megkésett, mert a kormány négy hónapja törvényt sért azzal, hogy eddig nem egyeztetett a szociális partnerekkel – mondta. Azt pedig ügyetlen megoldásnak tartotta, hogy a minisztérium először a nyilvánosságot tájékoztatta a szakszervezeteket és a munkaadói szervezeteket nem. Hangsúlyozta: a társadalmi egyeztetés legfontosabb formáját – az OÉT-et – nem lehet kiiktatni a rendszerből. “Eljött végre a szembenézés ideje” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik