Pénzügy

Látszatsiker a munkahelyteremtésben

Az előző két kormány által megfogalmazott munkahelyteremtő célok csak látszólag teljesültek - mondta Karakó László, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának elnöke.

Az elnök szerint az látható, hogy a “nagyságrendben jónak mondható összegek”, támogatási rendszerek nem olyan helyen hasznosulnak, ahol leginkább kellene.

Az albizottság hétfői ülésén vitatta meg a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott, munkahelyteremtést elősegítő támogatási programokról szóló tájékoztatót, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített.

Az anyag szerint a “Munkahelyteremtő beruházások támogatása” program eredményeként 2002 és 2010 között összesen 1.459 vállalkozás részesült 21,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban. Ez alatt a 8 év alatt a kedvezményezett vállalkozásoknál több mint 22 000 új munkahely kialakítása vált lehetővé.

Karakó László hangsúlyozta: azt kell megvizsgálni, hogy az akkori döntések alapján mennyiben kerültek oda a források, ahol azokra valóban szükség volt. Hozzáfűzte: az egyedi kormánydöntés alapján kedvezményezett beruházásokat is kivizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik