Pénzügy

Álommunkahely lett az APEH

admin
admin

2010. 09. 06. 15:32

4,4 hónapos álláskeresésre számítanak az első munkahely megtalálása előtt az európai fiatalok - áll egy felmérésben. A magyar közgazdászhallgatók legtöbbje az APEH-nál, a jegybanknál vagy a Google-nál dolgozna szívesen.

A Trendence Graduate Barometer 2003-as indulása óta egyre nő azon hallgatók száma, akik fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a maga nemében Európa legátfogóbb felmérésében. A felmérés online formában kérdezi meg a hallgatókat felsőoktatási intézményükkel szemben formált véleményükről, valamint jövőbeli, diplomás elvárásaikról.

Szegeden elégedettek a hallgatók

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóinak válaszaiból kiderült, hogy elégedettek oktatási intézményükkel, sőt, az oktatás feltételeit és minőségét egyenesen jobbnak tartják, mint más európai hallgatók. Ezt erősíti meg, hogy a szegedi hallgatók egyetemüket az oktatás magas színvonala, az intézmény akadémia kiválóságai és elismertsége miatt választották – írja a Felvi.hu.

A megkérdezett 842 mérnök és 309 gazdasági szakos hallgató az egytől hétig tartó számsorban összességében 5,3-ra értékelte az egyetemet, amely nemcsak a magyar átlagot (4,85), de az európait (4,8) is megelőzte. Addig, amíg a SZTE-en úgy gondolják, hogy megkapják mindazt a tudást, amire a munkaerőpiacon szükségük lehet, a munkavállalással, a karrierlehetőséggel és a várható jövedelmükkel kapcsolatban már sokkal borúlátóbbak az európai átlagnál.

A szolnoki főiskolások szerint jó az intézmény

A minden év szeptembere és decembere között lebonyolított online közvélemény-kutatáson a Szolnoki Főiskola 410 gazdasági szakos hallgatója vett részt, ők összességében 4,9-re értékelték iskolájukat. Választásukat elsősorban a jól képzett tanárokkal, a szakmai elismertséggel és az oktatók segítőkészségével indokolták meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek főiskolájukkal a munkaerőpiac által elvárt képességek átadásában, a többség (61 százalék) válaszolt elégedetten, karrierlehetőségeiket azonban csak a hallgatók 48 százalék látja pozitívan. A szolnoki főiskolások úgy gondolják, hogy nagyjából öt hónap kell majd ahhoz, hogy a végzést követően megkapják első állásukat, amihez 39 helyre kell majd jelentkezniük. Elképzeléseik szerint első munkahelyükön négy évig dolgoznak majd, évi 9000 eurós, vagyis 2,5 millió forintos fizetésért.

4,4 hónap az álláskeresésre

A Szolnoki Főiskola honlapján közzétett, gazdasági hallgatókra vonatkozó Trendence Graduate Barometer 2010 felmérés eredményeiből kiderült, hogy az Európában megkérdezett 71 ezer diák átlagosan 4,8-ra értékelte intézményét. Érdekesség, hogy a magyar hallgatók európai társaikhoz hasonlóan főként az intézmény felszereltsége, az elhelyezkedése és az oktatás színvonala alapján választanak egyetemet, főiskolát.

Szintén egyezik az európai és a magyar fiatalok véleménye a munkaerőpiac számára fontos képesség elsajátításával kapcsolatban: egyaránt 56 százalékban érzik biztosítottnak azt.

26 ezer magyar válaszolt

A felmérést végző berlini székhelyű Trendence Intézet idei felmérésében 24 ország, 850 intézmény, 220 ezer hallgató vett részt. Magyarországon több mint 26 ezer hallgató válaszolt a kérdésekre.

Az európai és a magyar fiatalok is kevesebb időt terveznek az első munkahelyük megtalálására, mint a szolnoki főiskolások: átlagban 4,4 hónap érkezett válaszként Európa városaiból. Az európai fiatalok azonban harminc állásinterjú és évi 22 ezer eurós – 6,2 milliós forintos – fizetésre számítanak.

Ez a magyar fiataloknál 33 állásinterjú és évi tízezer eurós – 2,8 millió forintos – fizetést jelent válaszaik alapján. Jövőjüket a gazdasági szakos magyar fiatalok legnagyobb arányban az APEH-nál, a Magyar Nemzeti Banknál vagy a Google-nél képzelik el, míg európai társaik a PricewaterhouseCoopersnél, a Google-nál, és az Ernst and Youngnál terveznek dolgozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.