Pénzügy

Pénteken újra ponthatárt húznak

Hamarosan lezárul a 2010. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás: augusztus 27-én este állapítják meg a ponthatárokat. 13 ezernél is többen jelentkeztek, és szinte kizárólag költségtérítéses képzéseket hirdettek meg.

Több mint 13 ezren nyújtottak be jelentkezést a 2010. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében, pénteken számukra is eldől, megkezdhetik-e szeptemberben a tanulmányaikat.

A ponthatárok meghatározása az általános felsőoktatási felvételi eljáráshoz hasonlóan történik: a számítógépes algoritmus a jelentkezők által elért felvételi összpontszám alapján és az adott képzésre felvehető létszám függvényében sorolja be a jelentkezőket.

Azokon a képzéseken, amelyeket már a “hagyományos” felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a 2010. július 22-én meghatározottnál. (A ponthatárok itt olvashatók).

A jelentkezők teljesítményétől, felvételi összpontszámától függően előfordulhat, hogy egyes képzéseken a 2010. július 22-einél magasabb ponthatárt állapítanak meg – áll az Educatio Kft. fn.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Amennyiben az adott képzés eddig nem indult, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alapképzési szakok, illetve egységes, osztatlan képzések esetén 200 pontnál, a felsőfokú szakképzéseknél pedig 140 pontnál.

A gazdasági képzések voltak a legnépszerűbbek

Alap- és osztatlan képzésekre több mint tízezren, mesterképzésekre csaknem ezernégyszázan jelentkeztek a pótfelvételi eljárás során a csaknem végleges adatok szerint; a legnépszerűbbek a gazdálkodási és menedzsment szakok, illetve a tanárképzési szakok voltak – mondta Horváth Tamás, az Educatio Kft. felsőoktatási igazgatója korábban az MTI-nek.

A legtöbben a levelező munkarendű képzések iránt érdeklődtek, szám szerint 6836-an, a nappalira jelentkezők száma 5281. Az alap és osztatlan képzési szinteken a gazdálkodási és menedzsment szak iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, 1113-an felvételiznek erre.

A mesterképzésben a tanári nyert – csakúgy mint a rendes felvételi eljárásban -, 544-en jelentkeztek. Felsőfokú szakképzésben az idegenforgalmi szakmenedzserképzést jelölték meg a legtöbben, 168-an.

Milliós tandíjra is számíthatnak

Néhány hitéleti alap- és mesterszak kivételével az összes képzés költségtérítéses. Az alapszakok és az osztatlan képzések egy-egy félévének a díja a legtöbb intézményben 120-160 ezer forint között mozog majd, de akadnak jóval drágábbak is – mint arról az fn.hu már beszámolt.

Például az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésnél a költségtérítés összegét félévenként egymillió forint körül állapították meg. A legtöbbet a Semmelweis Egyetemen kell fizetni a nappali fogorvos szakon, 1 355 400 forintot félévenként. A Debreceni Egyetemen a legolcsóbb (850 ezer forint) az általános orvosok képzése.

A mesterszakok közül a Pécsi Tudományegyetem orvosi biotechnológiai nappali képzése a legdrágább: 1,5 millió forintot kell fizetnie félévente annak, aki pótfelvételivel kerül be a szakra. Ezt a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű MBA-képzései követik a sorban, nappalin 460 ezer forintot, míg levelezőn 1 milliót kell fizetni szemeszterenként.

A felsőfokú szakképzések tandíja 70 ezer forintnál kezdődik, de egyes egyetemeken és főiskolákon elérheti akár a 130 ezret is egy félévben.

Augusztus 27-én este születnek a ponthatárok

Az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás során augusztus 10-ig már csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehetett jelentkezni. A ponthatárokat augusztus 27-én határozzák meg.

A ponthatárok a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon tekinthetők meg, 2010. augusztus 27-én este. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2010. szeptember első napjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik