Pénzügy

Csak a 4 millió forint feletti végkielégítést adóztatják

A közszférában dolgozók nem 98 százalékkal adózó végkielégítése a kormány által hangoztatott kétmillió forint helyett akár négymillió forint is lehet - állítják szakértők a Népszava szerint.

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a végkielégítésekről szóló jogszabályt augusztus 13-án hirdették ki, ám október elsejétől januárig visszamenőleges hatállyal lép majd életbe. Az előírás megalkotóinak célja az volt, hogy a kétmillió forintot meghaladó végkielégítések 98 százalékos kulccsal adózzanak már az év elejétől visszamenőleg.

Így az Orbán-kormánynak gyakorlatilag nem kell kifizetnie az általa eddig elbocsátott, illetve az őszi választások után elküldeni tervezett több tízezer közalkalmazott járandóságát – írja a Népszava.

A végleges szöveget úgy is lehet értelmezni, hogy az elküldött személynek kétszer kétmillió forint feletti – egyszer a hatvan napon belüli, majd az azon túli – jövedelmét terheli csak a különadó. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt a duplájára emelte az adómentes sávot, és számos extraadózás alóli kivételt is beiktatott (Ilyen például a szabadságmegváltás vagy egyes jutalomtípusok.) – olvasható a napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik