Pénzügy

Az 5 legfurcsább munka

Sok érdekes és szokatlan módot kitaláltak már, hogyan kereshetünk pénzt. Sörkóstoló, ágyellenőr, naptejkenő lenne inkább, vagy eladná a teste egy részét? Az fn.hu utánajárt a legmeghökkentőbb munkáknak.

1. A sörivás a munkája

Egy londoni piac sörkóstolói állást hirdetett meg nyár elején, és egy ötkörös versennyel döntötték el, hogy kié legyen az állás. A pályázóknak például „vaksörözéssel” kellett megállapítaniuk a sörök fajtáját, illetve prezentációt is kellett készíteniük a sörfajtákról.

A munkát elnyert férfinak, Steve Willamsnek az a feladata, hogy a Spitalfields piac összes kocsmájában végigkóstoljon minden sört és jelentést írjon a minőségükről. Korábban már ilyen munkakör az 1683 óta működő piacon, de már jó ideje nem töltötték be a munkakört. Malcolm Bell, a piacot üzemeltető Wellington Market Company vezetője a toborzás során azt nyilatkozta a brit Telegraph lapnak, hogy egy XXI. századi sörellenőrnek több dolga lesz, mint a korábbiaknak, hiszen nemcsak a helyi italokat kell jól ismernie és bírálnia, hanem a külföldi gyártmányú söröket is. A világ legjobb állásaként hirdetett munka mellett a nyertesnek arra is időt kell szakítania, hogy blogoljon az élményeiről.

2. Milliókat kapnak a krémezésért

A Csatorna túloldalán, Franciaországban két diák lett a győztese a 2010 nyári munkájára meghirdetett álláspályázatnak: hat héten át 5000 (1,4 millió forintos) zsebpénzért ők kenhetik a nyaralókra a naptejet az Atlanti-óceán partjának egyik legfelkapottabb üdülőhelyén, Sables-d’Olonne strandján. Az egyik kozmetikai cég által szponzorált álláshirdetésre mintegy hétszázan jelentkeztek. Az előválogatást követően tízen jutottak be „2010 nyári munkájának” döntőjébe. Az egyéni meghallgatásokat követően a választás a 22 éves Estelle-re és a 19 éves Maksimra esett. Ők tölthetik be idén nyáron a két, „krémező” elnevezésű posztot – jelentette az MTI a helyi turisztikai hivatalra hivatkozva.

A csontkovácsnak tanuló Estelle az egészségügyi ismereteivel győzte meg a zsűrit. Emellett különös érdeklődést mutatott a tengerparti szabadidős tevékenységek és az éjszakai élet iránt. Maksim még nem döntötte el, hogy matematikus vagy labdarúgó lesz, ő elsősorban magas szintű idegennyelv-tudásával és a sport iránti szenvedélyével hódította meg az ítészeket.

A diákok augusztus 22-ig az üdülőhely strandján felállított krémező bódéban napozási tanácsokat adnak a nyaralóknak és naptejek termékmintáit osztogatják. A naptejet azonban csak szigorú szabályok szerint kenhetik: a gyerekek előnyt élveznek, de csak szüleik jelenlétében érhetnek hozzájuk a „krémezők”. A felnőtteknek pedig „minden esetleges probléma elkerülésére” csak a hátukat és az alkarjukat kenhetik be.

3. Aki ágyakat tesztelt

Egy birminghami egyetemi hallgató a szó szoros értelmében álomállást töltött be: luxus franciaágyakat tesztelt. Roisin Madigan ezer fontot kapott egy hónapra azért, hogy napi nyolc órát aludjon a tervezők által megálmodott, ám még nem kipróbált fekhelyeken – írta a Telegraph.

A Savoir fantázianévre keresztelt ágyakat eredetileg a londoni Savoy Hotelnek gyártotta a Simon Horn Ltd. A cég menedzsere, Craig Roylance azt nyilatkozta a lapnak, hogy direkt egy egyetemista „munkaerőt” választottak, aki objektíven meg is tudja fogalmazni az ágyakkal kapcsolatos érzéseit, amelyről blogot is vezetett. Emellett szerettek volna segíteni egy kispénzű diáknak a megélhetésében.

4. Kalandor lenne Afrikában?

Van egy angol utazási ügynökség, amely egzotikus utakat, afrikai szafarikat, indiai körutazásokat szervez. Az Explore rendszeresen keres túravezetőket, ám magas fizetést nem ígér (inkább csak zsebpénzt), de annál több élménnyel kecsegtet.

Természetesen a több idegen nyelvet – a kötelező angol mellett a francia, a spanyol, a német és/vagy az olasz nyelvet – beszélő személyek előnyben vannak a jelentkezésnél. A személyiség is nagyon fontos, hiszen vadidegen környezetben kell megbízhatóan elkalauzolni egy nagyobb csapat ránk bízott embert. A szerződés határozott idejű, 4-6 hónapra szól, ezalatt 2-3 hetes túrákat kell vezetni. A munkavállaláshoz egy kötelező elsősegély-nyújtási tanfolyam mellett meg kell tanulni szinte mindent a célországról, és tudni kell kezelni az esetleges váratlan helyzeteket is – írja a honlapjuk.

5. Kopasz modellek

Több fodrász is keres hajmodelleket, ám ehhez elengedhetetlen a szép, egészséges hajkorona. Néhányan extrém frizurákat készítenének, ezt az apróhirdetésekben is jelzik, van például olyan hajszobrász, aki akár 50-100 ezer forintot is hajlandó fizetni annak a lánynak, aki megengedi, hogy kopasz elemeket is használjon a fején, és mindezt videóra is vegye. A jelentkezéshez minden esetben fényképet is kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik