Pénzügy

Ma eldől 140 ezer fiatal sorsa

->

Tavaly a gazdasági és a bölcsészkarok „szippantották fel” a legkiemelkedőbb eredményű diákokat. A Budapesti Corvinus Egyetemen született a legmagasabb ponthatár: a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakon 469 pont kellett a bejutáshoz. A műszaki képzések közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gépészmérnöki alapszakán 367, a mechatronikai mérnök képzésben pedig a 428 pontot elért diákok örülhettek. Az informatikusoknál átlagosan 300 körüli ponthatár született, a természettudományoknál a BME fizika alapszakán 400 pont kellett a költségtérítéses képzésre való bejutáshoz. A Nyíregyházi Főiskola azonos szakára viszont már 182 pont is elég volt – .

A pszichológia alapszakon 440 pontot kellett szereznie annak, aki be akart jutni a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, a Károli Gáspár Református Egyetemen pedig 453-at. Az orvosira az 2009-ben – mint általában minden évben – magas lett a ponthatár: a Semmelweis Egyetemre 437, Debrecenbe 420, a pécsi és a szegedi intézménybe pedig 421 pontot kellett elérni a felvételizőknek.

A bölcsészkarok közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) emelkedett ki: a keleti nyelvek és kultúrák – japán szakirány alapszakra 440 ponttal lehetett bekerülni. A kommunikáción is magasak a számok, ELTE-n 451, a Corvinuson 455, a Műegyetemen pedig 439 volt a ponthatár. A Pécsi Tudományegyetemen a költségtérítéses levelező kommunikáció szakra azonban 160 pont is elég volt. A jogászképzésben is az ELTE nyert, hiszen náluk született a szak legmagasabb ponthatára az országban (426). A Miskolci Egyetemre 405, a Debreceni Egyetemre 408, a Pázmányra pedig 411 ponttal vették fel a fiatalokat.

Partival oldják a feszültséget

Azok a jelentkezők, akik szeretnék a „sorstársaikkal” együtt várni a ponthatárok megszületését, az idén nem a Millenárison gyűlnek össze, hanem a Corvin Sétányra várja őket a Pont Ott Partit (POP) szervező Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Este nyolckor válnak nyilvánossá a ponthatárok, amelyeket óriáskivetítőkön követhetnek a felvételizők.

A vonalhúzás délutánján 3 órakor kezdődnek a programok, és kifulladásig tartanak: többek között felsőoktatási fórum várja az érdeklődőket, de egy vetélkedőt is rendeznek, amelyen értékes ajándékok találnak gazdára, például utazást és kalandparki belépőjegyeket. Bemutatkoznak a felsőoktatási intézmények és más cégek, de akár extrém frizurát és sminket is készíttethetnek a reménybeli hallgatók. A Corvin Filmpalotában pedig félárú mozijegyet vehet az, aki bemondja a felvételi azonosító számát.

Az idén egy különleges felhívással szólítják meg a fiatalokat: arra kérnek mindenkit, aki játszik valamilyen a hangszeren, hogy vigye magával, és szálljon be egy közös örömzenélésbe. A jó hangulatért, a feszültség levezetéséért mellettük olyan együttesek és zenészek felelnek majd, mint a Folkfree, a Star Jam Session és a Kiscsillag.

Nemcsak a fővárosban, hanem idén először két vidéki nagyvárosban is megrendezik a POP-ot. Debrecenben Kossuth térre várják az érdeklődőket, ahol az Egyetemi zenekar és a Kowalsky meg a Vega koncertjét hallgathatják meg. Pécsett a Széchenyi tér ad otthont a partinak, és a ZUP (Záhony Unplugged) zenél a várakozóknak. Mindkét városban élő adásban követhetik a jelentkezők a budapesti helyszínről sugárzott Felvi Fórumot, illetve a kivetítőkön a ponthatárok megszületését.

A tavalyi ponthatárok

Fontos tudni, hogy az előző évek ponthatárai alapján nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, hiszen minden évben más és más eredményekkel rendelkeznek a jelentkezők. Magasabb bejutási küszöbre lehet számítani az orvosi, a fogorvosi, az állatorvosi és a gyógyszerészi szakokon, hiszen ezeken A film honlapja

->

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik