Pénzügy

OECD: Már tetőzött a munkanélküliség

admin
admin

2010. 07. 07. 14:50

A fejlett országokban már valószínűleg tetőzött a munkanélküliség, de így is 17 millió új munkahely megteremtésére lenne szükség a válság előtti foglalkoztatottsági szint eléréséhez - állítja az OECD legfrissebb munkaerő-piaci jelentése.

A dokumentum szerint az OECD-tagországokban mintegy 47 millió a munkanélküliek száma. Ez a májusi adatok alapján 8,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent a tagországok átlagában.

A válság előtt szint eléréséhez szükséges 17 millió munkahelyből 10 milliót az Egyesült Államokban kellene létrehozni, míg Európában minden öt, jelenleg meglévő munkahelyre egy újat kellene létesíteni.

Angel Gurría, az OECD főtitkára ezzel kapcsolatban arra figyelmezteti a megszorító intézkedéseket foganatosító kormányokat: ne kockáztassák azt, hogy tömegek veszítsék el hosszú időre kapcsolatukat a munkaerőpiaccal. Az OECD ezzel kapcsolatban a nehéz helyzetű csoportok állami segítését, és a hosszabb ideje munkanélküliek számára adókedvezményeket sürget.

A szervezet becslései szerint a munkát keresők, a munkaerőpiacról és a regisztrációból kiszorulók, illetve az alulfoglalkoztatottak száma az OECD országokban jelenleg eléri a 80 milliót.

Az OECD azt valószínűsíti, hogy a tagországokban a munkanélküliségi ráta 2011 végéig 8 százalékon marad.
Az 1961-ben létrehozott OECD-csoport a világ fejlett piacgazdasággal rendelkező országait tömöríti. Magyarország 1996-ban vált a szervezet tagjává. A 31-tagú OECD-be májusban vették fel Izraelt, Észtországot és Szlovéniát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.