Pénzügy

53 ezer önkormányzati dolgozót bocsát el Románia

Az önkormányzati dolgozók elbocsátása a költségcsökkentés része. Emellett megadóztatják az ingatlanokat, autókat, csökkentik a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat is.

Romániában 53 ezer önkormányzati tisztviselőnek mondanak fel a kormány szerda késő esti döntése értelmében. Az intézkedés célja a költségvetési kiadások csökkentése, amiről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) állapodott meg a román kormány.

Arról is döntött a kormány, hogy pótlólagos adóval sújtja a több lakóingatlannal rendelkezőket, illetve duplájára emelik a 2 ezer köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú autók adóját. Az IMF által javasoltaknak megfelelően Romániában 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti béreket, és 15 százalékkal a nyugdíjakat, miközben felszámolnak számos szociális támogatást, és több százezer közszolgának mondanak fel.

Emil Boc román miniszterelnök szerint ezekkel az intézkedésekkel a hat évtizede legsúlyosabb gazdasági válságba került Románia hozzájut az IMF, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek támogatásához, összesen mintegy 20 milliárd euróhoz.

Traian Basescu államfő azt mondta, hogy a nadrágszíj meghúzásával a románok elkerülhetik a Görögországhoz hasonló katasztrófát. Az elnök véleménye azonban nem győzte meg a lakosságot, májusban és júniusban Bukarestben, illetve az ország más városaiban is tüntetésekre került sor.

Júniusban a parlamenti ellenzék eredménytelen kísérletet tett a kormány megbuktatására, de a szociáldemokrata párt vezetője azt mondta, hogy ezzel újra megpróbálkoznak ősszel. Júniusban a bizalmatlansági szavazást nyolc szavazattal úszta meg a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik