Pénzügy

Keveset keresnek a magyar rektorok?

Az oktatási tárca alá tartozó 29 felsőoktatási intézmény rektorainak a fizetése havi szinten 56 millió forinttal terheli az államkasszát. Fontos információ azonban, hogy egy magyar rektor körülbelül tizedannyit keres, mint tőlünk nyugatabbra élő kollégái - írta az Eduline.hu.

A legmagasabb magyar rektori fizetés bruttó 3 millió 487 ezer forint, amelyet a Szegedi Tudományegyetem első embere kapja; míg a legalacsonyabb 935 ezer forint.

Amerikában is van milliós fizetés, de dollárban

Egy átlagosnak mondható amerikai egyetem vezetőjének juttatási csomagja évi 400-500 ezer dollár, amely a dollár aktuális árfolyamával számolva körülbelül havi 7,5 millió forintnak felel meg. Ez a fizetés valahol a középmezőnyben helyezkedik el az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeinél.

Az USA-ban a nyolc legjobban fizetett rektor közül három nő volt két évvel ezelőtt. Az első helyezett az Ohio State University vezetője volt, a maga 1 millió 346 ezer dolláros jövedelmével, ez átszámolva 22 millió 433 ezer forintot jelent havonta – írja az Eduline. A leginkább megfizetett rektor asszony pedig a University of Michigan első embere, ő évi 760 ezer dollárt vihetett haza. Az amerikai rektorok fizetési csomagjában benne vannak a pluszjuttatások, a nyugdíjjárulékok, valamint a ház- és gépkocsihasználat is.

Többet keresnek, mint a miniszterelnök

A brit Guardian idén márciusban jelentetett meg egy cikket arról, hogy mintegy 80 szigetországi egyetem vezetőjéről mondható el: jobban keres, mint a miniszterelnök. A lap számokkal is alátámasztotta ezt a megállapítást. Értesüléseik szerint a legjobban fizetett rektor évi 474 ezer angol fontot keres (ez körülbelül havi 13,4 millió forintnak felel meg), szemben a miniszterelnök 197 ezres éves munkadíjával (havi 5,6 millió forint).

A lap arról is beszámol, hogy a magas rektori fizetések mellett további mintegy négyezer egyetemi tisztségviselő, illetve vezető beosztásban dolgozó keres évi 100 ezer font fölött, köztük akadémiai adminisztrátorok és konzulensek is. A brit rektori csúcsfizetést egyébként a London Business School első embere kapja, míg a leghíresebbnek számító Oxford a hetedik ugyanezen a listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik