Pénzügy

Mégis könnyebb diplomával az állásszerzés

Átlagosan 3,6 hónap alatt találnak munkát a frissen végzettek. Nem igaz, hogy oklevéllel csak hosszú idő után lehet állást találni - mutat rá a Diplomás pályakövetés elnevezésű vizsgálat, melyet a Népszabadság tett közzé.

A vizsgálat során csaknem ötezer, 2007-ben végzett friss diplomást kérdeztek meg 2010 tavaszán az oklevelük megszerzése óta eltelt időszakban szerzett tapasztalataikról.

A végzetteknek mindössze 1,7 százaléka nem talált munkát a 2007-es diplomázása óta. Negyven százalékuk már az államvizsga idején dolgozott, több mint felük (53,5 százalék) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást.

Harmaduk (35,4 százalékuk) már az első hónapban – lényegében rögtön a diplomázás után – munkába állhatott. További 19 százalékuk kettő, 17 százalékuk három hónap alatt talált munkát. Alig negyedüknek kellett négy vagy több hónapot várnia a munkába lépésre.

A kutatás szerint a gyakran „túlképzésesként” emlegetett a bölcsész, valamint a jogászdiplomával sem kellett sokat várni egy állásra. Sőt ezeken a pályákon az átlagosnál rövidebb, míg a természettudományi területen jóval több idő kell az első állás megszerzéséhez – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik