Pénzügy

Üldözik a szakszervezeteket?

admin
admin

2010. 06. 02. 10:49

Egy szakszervezet szerint „minden lehetséges eszközzel üldözi, ellehetetleníti, illegalitásba kényszeríti a szakszervezeteket néhány Magyarországon működő ázsiai cég”. Az egyiknek például a sorozatos szakszervezet-ellenes viselkedése miatt 1 millió forint bírságot kell fizetnie.

Most egymillió forintra büntette a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), mert a cég vezetése sorozatosan akadályozta a szakszervezeti vezetők munkáját – derül ki az felügyelőség friss határozatából.

Vizsgálattal bizonyították ugyanis, hogy a cégnél sorozatosan és rendszeresen akadályozták az érdekvédelmi munkát, többek között azzal, hogy az egyik alkalmazottjukat, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének tisztségviselőjét – aki egyébként az üzemi tanácsnak is a tagja -, nem engedték be a gyár területére, s gyakorlatilag minden olyan lehetőségtől megfosztották, ami a törvény szerint mint érdekvédőt megilleti.

A dolgozót a cég vezetése el akarta küldeni a gyárból, ám a szakszervezet ehhez nem járult hozzá, ezért megszüntették a munkakörét, s felmentették a munkavégzés alól, és a cég alkalmazottja maradt. Ezt követően megtiltották, hogy belépjen a gyár területére, még az érdekvédelmi fogadónapon sem engedték be, holott ez a cég törvényi kötelezettsége – olvasható a vizsgálati határozatban.

Az OMMF állásfoglalása szerint a munkáltatónak biztosítania kell a tisztségviselő bejutását az üzem területére, hiszen a szakszervezet működési szabadságát csak így tudja garantálni. Ráadásul az érintett dolgozó az üzemi tanácsnak is a tagja, így kitiltásával többszörösen is megsértette a cég az érdekvédelmi szabadságot.

A vizsgálat során olyan gyakorlat is kiderült, amely akadályozta a szakszervezeti működést, s ezzel a cég sorozatosan megsértette a munka törvénykönyvének ide vonatkozó passzusait.

Az ázsiai munkakultúra más

A Hankooknál tapasztalt viselkedés nem egyedi, más ázsiai tulajdonban lévő gyárban működő szakszervezeti képviselők is hasonlókról számolnak be – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Van, ahol illegalitásba vonult a szakszervezet, de volt, hogy a nemzetközi nőnapon a kapun kívülre tessékelte a kolléganőket köszöntő szakszervezetet a cég – sorolta. „Ennél is ijesztőbb azonban, hogy az érdekvédők a törvény által biztosított üzemi tanácsi választási kampányát is csak az utcán végezhették az érdekvédők, miközben más független jelöltek a gyárban agitálták a dolgozókat, válasszák a menedzsmenttel szimpatizáló jelölteket” – hívta fel a figyelmet Székely.

Az ázsiai cégek több nemzetközi konzultáción is elismerték, nehezen lépnek ki a militáns munkarendszer szokásaiból, s csak lassan fogadják el az európai munkamódszert, a helyi kultúrát és a szakszervezetek jelenlétét. Ez a fajta magyarázat, munkavállalói szempontból elfogadhatatlan és a szakszervezet minden erejével küzd a hasonló jelenségek ellen – szögezte le Székely.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.