Pénzügy

Drákói lesz a spanyol munkajog

A spanyol kormány június vége előtt el akarja fogadni a munkaerőpiac reformját, a szakszervezetek és munkaadók jóváhagyásával, vagy akár anélkül is - szögezte le hétfőn Elene Salgadó pénzügyminiszter.

A munkaerő-piaci reform részleteiről folytatott háromoldalú tárgyalásokon megfigyelők szerint a kormány saját álláspontját szeretné elfogadtatni. Szakértők úgy vélik, hogy a törvény rendkívül szigorú, eltántorítja például a munkaadókat a munkaerő-kölcsönzéstől, amelyre a mintegy 20 százalékos munkanélküliséggel küzdő spanyol munkapiacon égető szükség van.

Ugyanakkor a kormány a határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozók elbocsátásakor 33 napi bérre fogná vissza a jelenleg 45 napra járó végkielégítést, miközben a foglalkoztatási biztonságot a határozott idejű munkaszerződések számának csökkentésével akarja növelni.

A reformmal a kormány mérsékelni igyekszik a fiatalok majdnem 40 százalékos munkanélküliségi arányát, és azt is lehetővé tenné, hogy válság idején az elbocsátás helyett átmenetileg a rövidített munkaidőben dolgozzanak munkavállalók.

A januárban elfogadott több mint 50 milliárd eurós megszorítási programon felül a kormány a napokban fogadott el egy 15 milliárd eurós újabb megszorítási programot. A megszorító intézkedések között szerepel a közalkalmazotti fizetések csökkentése és a közjóléti kiadások mérséklése.

Az euróövezet negyedik legnagyobb nemzetgazdasága a tavalyi 11,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányát 2013-ra az uniós stabilitási paktumban lefektetett 3,0 százalékos küszöb alá kívánja visszaszorítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik