Pénzügy

Harcolnak a diákmunkások kizsákmányolói ellen

admin
admin

2010. 05. 28. 07:07

Jogsegélyszolgálatot indított az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a szervezethez a diákok a nyári munkavégzésük során esetleges munkáltatói visszaélésekkel fordulhatnak.

Stágel Bence, az IKSZ elnökhelyettese elmondta: gyakran megfigyelhető, hogy különösen a 15-18 év közötti középiskolások kiszolgáltatott helyzetben vállalnak nyári munkát, rájuk nézve hátrányos feltételekkel. A diákokkal gyakran nem kötnek munkaszerződést a munkáltatók, de olyan is sűrűn előfordul, hogy a szóban megbeszélt feltételeket, utólag, egyoldalúan, a diák munkavállalóra nézve hátrányosan módosítja a munkáltató, különösen a bérezés vonatkozásában – sorolta a lehetséges problémákat.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ezért arra kéri a munkaügyi felügyelőségeket és az érintett hatóságokat, önkormányzatokat hogy a nyári időszakban fokozottan ellenőrizzék a fiatal munkavállalók foglalkoztatási körülményeit, hogy ezzel elkerülhetőek legyenek a munkáltatói visszaélések.

Ennek érdekében az IKSZ idén első alkalommal külön jogsegélyszolgálatot is működtet. A bejelentéseket, kérdéseket az iksz@kdnp.hu e-mail címre várják.

Stágel Bence azt javasolja, hogy ha a nyári munka mellett dönt egy fiatal, lehetőség szerint diákszövetkezeten keresztül keressen munkát.

Az iskolaszövetkezeteken keresztül történő nyári diákmunka jobban védi a diákok érdekeit, mert a diákok közvetlenül nem a munkáltatóval, hanem a diákszövetkezettel állnak jogviszonyban, munkájuk díjazását is a diákszövetkezettől kapják – fejtette ki az IKSZ elnökhelyettese.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.