Pénzügy

Gyenge az informatikusok gyakorlati tudása

Az informatikusképzés legnagyobb hiányossága, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a gyakorlati oktatásra a felsőoktatási intézmények - derül ki egy felmérésből.

A felmérést a Nyugat-magyarországi Egyetem elsőéves gazdaságinformatikus hallgatói végeztek száz cégnél nyolc megyében. A célja az volt, hogy már az elsőévesek lássák, milyen lehetőségekkel számolhatnak diplomázásuk után a munkaerőpiacon, s ezek ismeretében fejlesszék képességeiket az egyetemi évek alatt – mondta a felmérést vezető Pakainé Kovács Judit egyetemi docens az MTI-nek.

Huszonnégy gazdaságinformatika szakos hallgató száz vállalatot keresett fel negyven településen. A kérdéseikre adott válaszokból megállapítható, hogy komplex tudást várnak tőlük a vállalatok – közölte a szakember. Hozzátette: fontosnak tartják a cégek, hogy az informatikusok rendelkezzenek jó problémamegoldó készséggel, legyenek kreatívak, önállóak.

Az angol nyelv ismerete természetes követelmény, amelyet második helyen a német nyelvtudás követ. Ezen a téren egyre többen a felsőfokú szintet kérik a leendő munkatársaiktól.

A kutatás hozadéka volt az is, hogy harmincnál több gyakorlati helyet sikerült feltárni, ahol a nyári hónapokban fogadják az egyetemistákat – közölte Pakainé Kovács Judit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik