Pénzügy

Védtelenné válhatnak a közszolgák

admin
admin

2010. 05. 27. 07:59

A kormánytisztviselővé átminősítendő köztisztviselőket indokolás nélkül meneszthetnék, ami a központi közigazgatásban dolgozó körülbelül hatvanezer embert érinti. A szakszervezetek tiltakoznak - írja a Népszabadság.

A lap szerint a betegállomány vagy a gyes sem lesz akadálya a kirúgásnak. Hat szakszervezet közösen tiltakozik csütörtökön a Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) által a kormánytisztviselők jogállásáról benyújtott törvénytervezet ellen. A javaslat szerint a minisztériumokban és a központi államigazgatási szerveknél dolgozó körülbelül hatvanezer köztisztviselőt azonnal kormánytisztviselővé minősítik át. Az érdekképviseletek elfogadhatatlannak tartják, hogy az előterjesztés kilátásba helyezi: két hónapos felmondási idő mellett bárkit indokolás nélkül elbocsáthatnának.

A ma hatályos szabályok szerint a köztisztviselők fokozott munkajogi védelmet élveznek. A nagyobb biztonságot kínáló közszolgálati életpályamodellt 2001-ben épp az első Orbán-kormány idején foglalták törvénybe, s része az is, hogy a közszolgáknak előre kiszámítható előmenetelt – „nyugdíjas” állást –, valamint kiemelt juttatásokat kell biztosítani. A fizetéseket körülbelül hetven százalékkal fel is emelték, de az érintetteknek sok egyéb kedvezmény is jár, a cafeteriától a 13. havi illetményig. E rendszer nagyjából megfelelt az angol modellnek: akit ott a közszolgálatban véglegesítenek, már a nyugdíját is kiszámíthatja.

A foglalkoztatási biztonság eddig változatlanul megmaradt: a köztisztviselőt csak alapos indokkal lehetett elbocsátani, a felmondási idő pedig elérhette akár a nyolc hónapot is. Igaz, szigorodtak a pályára kerülés szabályai, mert általánossá tették a pályázati rendszert, illetve a versenyvizsga intézményét, és bevezették a rendszeres teljesítményértékelést is.

A tervezethez szerdán két fideszes képviselő módosító indítványokat nyújtott be. Horváth Zsolt javaslata szerint mégis kötelezővé tennék, hogy a munkáltató a tisztviselő felmentését indokolja, és vita esetén a felmentés indokának valóságát és okszerűségét bizonyítsa. Felmentésre csak a kormánytisztviselő képességeivel, a tisztviselői jogviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő körülmény adhatna okot. Szabó Erika csupán a tervezetben található ellentmondást szüntetné meg. Egy helyütt az szerepel, hogy a munka törvénykönyvének a felmondási tilalomra vonatkozó rendelkezéseit a tisztviselők esetében nem kell alkalmazni, másutt azonban a javaslat hivatkozik erre. A képviselő ez utóbbit venné ki a szövegből, egyértelművé téve, hogy a betegállomány vagy a gyes nem akadálya az elbocsátásnak – írja a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.