Pénzügy

Sztrájkhullám várható Romániában

Romániában a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentéséről, valamint adóemelésről döntött a kormány. A szakszervezetetek tiltekozó akciókat kezdenek - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

A korábbi tervekhez képest az egyetlen könnyítés, hogy a minimálbér és a minimál-nyugdíj összege nem csökken. Ha a bukaresti parlament elutasítja a felelősségvállalással benyújtott javaslatot, az a kabinet bukását jelentheti – olvashatjuk a rádió honlapján.

A közalkalmazotti bérek 25, a nyugdíjak, a munkanélküli segély és a gyermeknevelési támogatás 15 százalékkal csökkennek, de megmarad a 600 lejes, azaz nem egészen 150 eurós minimálbér valamint a 350 lejes minimál nyugdíj. A többi között erről állapodtak meg szerdán délelőtt a koalíciós partnerek, és ezt foglalta jogszabályba, illetve a Nemzetközi Valutaalaphoz intézett szándéklevélbe a kormány. Emellett több adónemet megnövelnek, illetve új adókat is bevezetnek.

A javaslatok a gazdasági-szociális tanács pénteki jóváhagyása után kerülnek a törvényhozás elé. Csakhogy a szakszervezetek bejelentették: nem vesznek részt a testület ülésén, amely így valószínűleg döntésképtelenné válik. Az érdekvédelmi szövetségek vezetői szerint hétfőn az oktatás és a közigazgatás 400 ezer alkalmazottja szünteti be a munkát és több más ágazatban is szolidaritási sztrájkot hirdettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik