Pénzügy

Külföldi érettségi bizonyítvány honosítása

A külföldi oktatási intézményben szerzett bizonyítványok és okleveleket jogszabály, valamint az elismerés, illetve honosítás alapján biztosítanak tulajdonosuknak ugyanolyan jogokat, mint az a magyar érettségi bizonyítvány vagy oklevél.

A hatályos szabályozás alapján a külföldi bizonyítvánnyal vagy oklevéllel rendelkezők két elismerési forma közül választhatnak, létezik a teljes jogosultságot adó elismerés és a továbbtanulás céljából történő elismerés.

Az előbbit az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ végzi. Ha viszont a külföldi érettségi bizonyítvánnyal, oklevéllel rendelkező jelentkező felsőoktatási intézményben kíván továbbtanulni Magyarországon, akkor külföldi érettségi bizonyítványa vagy oklevele továbbtanulási céllal történő elismerését az Oktatási Hivataltól kell kérnie. Tudni kell azonban, hogy a továbbtanulási céllal történt elismerés munkavállalás szempontjából nem vehető figyelembe.

Az elismertetési törvény értelmében a magyar középiskolai érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű az a külföldi középiskola elvégzését tanúsító és az adott országban felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésre jogosító bizonyítvány, amit vagy az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államban állítottak ki, vagy olyan államban a felsőoktatási képesítéseknek az európai régióban történő elismeréséről szóló, 1997. április 11-én Lisszabonban aláírt egyezmény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismerte el. (Albánia, Andorra, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Kazahsztán, Kirgízia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Moldova, Montenegró, Norvégia, Németország, Oroszország, Örményország, Portugália, Románia, Svájc, Svédország, Szentszék (Vatikán), Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna).

Ám azt a bizonyítványt is elismerik, amit olyan államban állítottak ki, amely Magyarországgal egy kétoldalú nemzetközi egyezményt kötött, amely kimondja a külföldi bizonyítvány magyar érettségi bizonyítvánnyal való egyenértékűségét. Emellett jogszabály mondja ki a Nemzetközi Érettségi Szervezet (International Baccalaureate Organization – IBO) által kiadott bizonyítványoknak a magyar érettségi bizonyítvánnyal való egyenértékűségét, illetve az Európai Iskolák (Schola Europaea) által kiadott bizonyítványok is ugyanannyit érnek, mint a magyar matúra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik