Pénzügy

A rendőr nem követheti a trendet?

Hazazavartak a munkából egy rendőrnőt, mert túlságosan lilára sikerült a hajfestése. Az eset az Egyesült Államokban történt. Magyarországon sem „öltözhetnek bohócnak” az egyenruhás rendőrök, ám nálunk jóval enyhébb az elbírálás. Például azt már nem tiltják meg, hogy a férfiak is megnövesszék a hajukat, és mindkét nem hordhat fülbevalót is.

Egy philadelphiai fekete rendőrnő, Renee Norman nemrég vitába keveredett a felettesével, aki lilának látta a haja színét, a szabályzat pedig nem engedi meg a természetestől eltérő – lila, kék, zöld – színű hajzatot. A háromgyerekes asszony váltig állította, hogy a haja vörös – nevezetesen karmazsinvörös, ez állt ugyanis a hajfesték dobozán. Mivel nem volt hajlandó kimosni vagy más színre festeni, a parancsnoka nem engedte, hogy munkába álljon, hazaküldte. A rendőrnő jogi eljárást indított hátrányos megkülönböztetés miatt a felettese ellen – írta a Philly.com.

Korábban is történt már hasonló eset az Egyesült Államokban: akkor egy fehér férfi rendőrt marasztalt el a parancsnoka azért, mert haját szorosan a fejbőréhez szorítva több tincsbe fonatta (cornrows-fonás). Thomas Strain őrmesternek le kellett mondania erről a hajviseletről a munkája miatt.

A hosszú haj nem tilos

Az fn.hu utána járt, Magyarországon mi a helyzet. A Magyar Rendőrség Etikai Kódexében eléggé tágan értelmezhető kikötések szerepelnek a rendőrök öltözködéséről. Csak annyit olvashatunk, hogy a „rendőr megjelenésével is emeli a testület társadalmi megbecsültségét, tiszteletet és bizalmat ébreszt. Egyenruhája és polgári öltözéke tiszta, rendezett. Munkahelyén kerüli a szélsőséges, kihívó, alkalomhoz nem illő viseletet. (…) Magánéletében is példamutató, nem sérti a közerkölcs és a jó ízlés szabályait.”

A rendőrökre – mint minden egyenruhás testületre – szigorú ruházati szabályzat vonatkozik, ez azonban a divattal együtt változik – persze jóval lassabban. A szabályzat szerint az egyenruhás rendőröknek ápolt külsővel és tiszta ruházatban kell megjelenni az elöljárójuk előtt. Az esztétikus megjelenés és a biztonság is egyformán fontos: nem megengedett az olyan hajviselet és arcszőrzet a munkájuk során, amelybe bele tud kapaszkodni egy támadó, illetve „az egyenruha méltóságát sértő” különböző divatirányzatok követését sem nézik jó szemmel.

„Néhány évtizeddel ezelőtt nem lehetett hosszú haja egy rendőrnek, mert takarhatta a rangjelzést mutató váll-lapot. Ma megengedett: egy tiszta, ápolt és lófarokba kötött hosszú hajú ember sokkal esztétikusabb lehet, mint például egy zsírtól csöpögő, ám rövidre vágott hajú” – mondta korábban a fn.hu-nak Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkárhelyettese.

Németországban a rendőrök – akár férfiak, akár nők – viselhetnek hosszú hajat, ott azonban nem a divat változása, hanem egy bírósági ügy miatt enyhült meg a korábbi szigor. Egy rendőr egy tincset megnövesztett a tarkóján, és ezt copfban hordta. A parancsnoka azonban hajvágásra akarta kötelezni. A lófarkas rendőr Hessen tartomány közigazgatási bíróságához fordult emiatt, és megnyerte a pert. A bíróság szerint a hajtilalom jogilag megengedhetetlen beavatkozás volt a rendőr személyiségének szabad kibontakoztatásába.

A sebhely és a tetoválás kizáró ok lehet

A szolgálat ellátása során a látható testfelületen – gyűrű és fülbevaló kivételével – ékszert nem viselhet egy egyenruhás. Sem a nőknek sem a férfiaknak nem tilos a fülbevaló, és még a köldökpiercing is engedélyezett. Az már más kérdés, hogy ez utóbbit nem tanácsolják, ugyanis balesetveszélyes lehet. Dávid Tibor szerint a nyomozók esetében még néha előnyt is jelent a testékszer, könnyebben bele tud olvadni a környezetébe a segítségével. Az egyenruhásoknál azonban ez veszélyeztetheti az intézkedés komolyságát, nem biztos, hogy az intézkedő rendőrt „hivatalos személyként” fogadnák el.

A rendőriskolai felvételire vonatkozó szabályzat az alkalmasság feltételeit is tartalmazza. Kizáró ok lehet például a legtöbb bőrhiba, -betegség vagy erősen torzító hegesedés, „amely az egyenruha viselésével esztétikailag összeegyeztethetetlen”. Így csak abban az esetben alkalmas rendőrnek a jelölt, ha az elváltozás a ruhával fedett testrészen található, és még a rövid ujjú ingből sem lóg ki. Ugyanebbe a kategóriába sorolja a rendelet a tetoválásokat is. Figyelembe kell venni a minta elhelyezkedését, a méretét, de a témáját is: nem járathatja le a testületet, a szakmát, és nem ütközhet a közerkölccsel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik