Pénzügy

120 ezer idénymunkást jelentettek be

admin
admin

2010. 05. 11. 06:35

Április 1-je és 25-e között 120 400 alkalmi munkavállalói bejelentést regisztráltak - írja a keddi Napi Gazdaság az adóhatóság adataira hivatkozva.

A bejelentések 99,8 százaléka elektronikusan érkezett, arról azonban nincs adat, hogy a mezőgazdaságban vagy a vendéglátóiparban tekintettek-e el inkább a betarthatatlannak ítélt szabályok miatt a munkaadók az idénymunkások foglalkoztatásától – olvasható a lapban. A Kormányzati Ügyféltájékoztató Központhoz 129 telefonos bejelentés érkezett.

Az APEH sajtóosztályán elmondták, hogy a munkáltatók részéről sem az elektronikus, sem a telefonos bejelentéssel kapcsolatban nem érkezett komolyabb kritika, probléma.

Azzal kapcsolatban azonban nem tudtak bővebb felvilágosítást adni, hogy hány munkavállaló foglalkoztatását és mely ágazatokból jelezték a munkáltatók, mivel ehhez – mint mondták -, külön lekérdező program gyártása szükséges.

Azt sem lehet még sem tudni, sem becsülni, hogy a szabályozási káosz és a munkaadói tájékozatlanság miatt nőtt-e a feketefoglalkoztatás, ugyanis május végére ígért tájékoztatást az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzési tapasztalatairól. Így azt sem lehet tudni, hogy a 120 ezer bejelentett létszám hogyan aránylik az ilyenkor szokásos alkalmi foglalkoztatási nagysághoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.