Pénzügy

Szívbetegséget okoz a munkahelyi stressz

A nagy stresszel járó foglalkozások növelhetik a nők kockázatát a szívbetegségekre, sőt úgy tűnik, hogy a fiatalabbaknál nagyobb mértékben, mint az ötven év fölöttieknél - közölték csütörtökön eredményeiket dán kutatók.

Tanulmányukban 12 ezer ápolónő egészségügyi adatait értékelték, akik életkora 1993-ban, a vizsgálat kezdetekor 45 és 64 év között volt. Az akkori kérdőíves felmérésben arra válaszoltak a résztvevők, hogy napi munkájuk mekkora nyomást jelent, és hogy érzésük szerint mennyire tudják kezelni a munkájukkal járó stresszt.

Az ápolónők egészségi állapotát kórházi feljegyzések alapján 15 évig követték nyomon. Az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban közzétett tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik a munkával járó nyomást kicsit soknak minősítették, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívbetegség, mint azoknál, akik kezelhetőnek ítélték a munkájukkal járó stresszt. Az őket ért stresszre “nagyon erős” minősítéssel válaszoló nőknél pedig 35 százalékkal volt magasabb a szívbetegségek megjelenésének aránya.

Az adatokat életkor szerinti bontásban is elemezték a kutatók, melyből kiderült, hogy az 51 évnél fiatalabb nők kockázatának emelkedése szignifikánsan nagyobb volt, mint az ennél idősebbeké. A fiatalabb korcsoportban azoknál, akik közepes stresszről számoltak be, 60 százalékkal nagyobb volt a szívbetegségek későbbi felbukkanásának valószínűsége, a nagy stresszről beszámolóknál pedig kétszeres.

June Davison, a Brit Szívtársaság munkatársa szerint a nagy nyomás alatt dolgozók egészségtelen szokásokat vehetnek fel, ami növeli a szívproblémák kialakulásának veszélyét. Könnyebben nyúlnak cigarettához, ropogtatnivalókhoz vagy alkoholhoz, hogy jobban érezzék magukat – véli Davison

Ajánlott videó

Olvasói sztorik