Pénzügy

Pert nyertek az elbocsátott postások

Első fokon pert nyert a Magyar Posta ellen az a nyolc szegedi és két csongrádi kézbesítő, akiket január 7-én bocsátottak el egy tavaly decemberi sztrájk miatt.

Lédeczy Lambert, a Kézbesítők Érdekvédelmi Szakszervezetének (KÉSZ) alelnöke elmondta: a Szegedi Munkaügyi Bíróság ítélete szerint a munka törvénykönyvébe ütközik, hogy szakszervezeti vezetőket érdekvédelmi tevékenységükkel kapcsolatban bocsátottak el rendkívüli felmondással. Az alelnök, aki maga is egyike az országban összesen elküldött 29 munkavállalónak.

Azon dolgozók esetében, akik nem szakszervezeti vezetők, az esélyegyenlőség megsértését mondta ki a bíróság, mivel a sztrájkban részt vevő postások többsége írásbeli figyelmezetést kapott csupán.

Az április 29-én született döntéssel szemben a Magyar Posta 15 napon belül jelenthet be fellebbezést, ha ez nem történik meg, az ítélet jogerőre emelkedik. Ebben az esetben azok a dolgozók, akik a postánál szeretnének tovább dolgozni, munkára jelentkezhetnek, akik pedig távoznának, kérhetik elmaradt bérük kifizetését – tudatta az érdekvédelmi vezető. Hangsúlyozta: szeretnék, ha a Magyar Posta már az elsőfokú döntés alapján lépne, s azonnali hatállyal visszavenné a dolgozókat.

Elbocsátás sztrájk miatt

A KÉSZ felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát. Ezt követően a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a munkabeszüntetést. (Az ügyben 2010. március 23-án született a végzést helybenhagyó jogerős döntés.)

A sztrájk szervezése miatt 2010. január 7-én huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte a munkáltató, míg a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Az elbocsátott dolgozók az országban több helyen is munkaügyi bírósághoz fordultak. Veszprémben az első fokon eljáró bíróság a munkavállalóknak adott igazat, Miskolcon ellenük ítélt, itt a dolgozók fellebbeztek. A fővárosban, Gyulán és Nyíregyházán még nem tárgyalták az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik