Pénzügy

Készül a HR-praktikák gyűjteménye

A humánerőforrással foglalkozó szakemberek véleményére kíváncsi két tanácsadó cég, amelyek közös kutatást végeznek. Összegyűjtik a jó HR-megoldásokat, majd egy kiadványban adják közzé, illetve egy konferencián ismertetik ezeket. Ez már a negyedik felmérés, és a harmadik Országos HR Benchmark konferencia lesz.

Tavaly a cégeknek csak a harmada benchmarkolt, azaz figyelte a piac más szereplőinek a HR-gyakorlatát. Ugyanennyien vannak azok is, akik megvizsgálják, hogy az egyes folyamatok, munkaügyi intézkedések milyen hatással voltak a szervezetre. Pedig egyes HR-vezetők szerint a konkurencia jó ötleteinek a „lekoppintása” versenyelőnyhöz juttathatja a vállalatot. Sok szervezetnél – a válaszadó vállalatok háromnegyedénél – nem volt HR-osztály a 2009-es felmérés idején, náluk általában az első számú vezető vagy a gazdasági igazgató foglalkozott a humán kérdésekkel is – derült ki az Országos HR Benchmark Felmérésből.

A kutatást 2009. óta az Ernst&Younggal közösen végzi a DGS Global Research. Ez utóbbinak a vezetője, Dara Péter az fn.hu-nak elmondta: a 2010-es felmérésük május 7-én zárul, ezért még mindig lehetőség van a kitöltésére. A két tanácsadócég szinte minden HR-rendszert megvizsgál. A felmérésben rákérdeznek a vállalkozás HR-stratégiájára, a létszámtervezésre, illetve hogy mit tesznek munkaerő-hiány és túlkínálat esetén. A toborzás, kiválasztás mellett a munkaerő és a tehetségek megtartása, fejlesztése is fontos szerepet kap. A fluktuáció és a hiányzások megelőzésére, kezelésére, valamint a bérezési gyakorlatokra is rákérdeznek.

A létszámleépítés, a szervezetfejlesztés, a motiváció vagy épp a cafetéria kérdésköre is terítékre kerül. És hogy milyen eszközöket használnak a teljesítményértékelésre, képzésekre, kommunikációra vagy épp a dolgozók egészségének megőrzésére? Ezekre is válaszokat keres az Országos HR Benchmark Felmérés 2009.

Az idei konferencia a Gondolkozz rendszerben! (Összefüggések a HR-ben) alcímet kapta. A május 13-i rendezvény – a megszokottól eltérően – nemcsak a „sztárelőadókról” szól, hanem a résztvevők véleményére, tapasztalatára kíváncsi. A tanácskozás tematikája, programja, újszerű munkaformái és szervezési keretei tág teret biztosítanak a tapasztalatcserére, az eredményes és konkrét vállalati gyakorlatok megismerésére.

A tematikusan szervezett szekciók a felmérés eredményei alapján főként azokra a HR tevékenységekre fókuszálnak, ahol jelentős trendváltozás volt tapasztalható az elmúlt időszakban. További információt a DGS Global Research honlapján olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik