Pénzügy

Hoppon maradtak a diplomás romák

Sok sebből vérzik az a kormányzati program, amely kétszáz roma diplomásnak ígért állást a közigazgatásban. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint a szándék helyes, a megvalósítás silány - írja a csütörtöki Népszabadság.

Múlt decemberben vehették át bizonyítványukat azok a cigány értelmiségiek, akik sikeresen vizsgáztak a Romák foglalkoztatása a közigazgatásban címmel meghirdetett programban. Szemmel látható volt azonban, hogy a résztvevők közt nem romák is akadnak. Egyikük, a korábban rádiósként ismert Cs. Kádár Péter nem titkolta: bár nem cigány származású, erős sorsközösséget érez a romákkal. Mielőtt indult volna a pályázaton, a szervezők megnyugtatták: semmi gond, Magyarországon szabad identitásválasztás van.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanhoz érkezett számos panasz egyike éppen azt kifogásolta, hogy a jelentkezők származását „bemondás alapján” elfogadták. Így a program részben nem romák foglalkoztatását segítette elő. Más beadványok szerint nem volt megfelelő a felkészítés. A munkáltatók gyakran csak meghirdették az állást, nem is akartak felvenni romákat. A jelentkezők sokszor megszégyenültek az interjúkon.

A panaszok jogosak – derült ki a kisebbségi ombudsman vizsgálatából. Az Európai Unió támogatásával indított program egymilliárd forintot szánt kétszáz felsőfokú végzettséggel rendelkező roma támogatására. Kállai viszont úgy véli, enynyi pénzből 250-300 diplomás foglalkoztatása lett volna a reális célkitűzés – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik