Pénzügy

Több béren kívüli juttatást adnak

Az idén közel 15 százalékkal nőtt a cafetéria keretében adott juttatások bruttó értéke 2009-hez képest, ugyanakkor a jogszabály-módosítások hatására másféle utalványok váltak népszerűvé - derül ki egy felmérésből.

A munkáltatók számára továbbra is költségmegtakarítást jelent a cafetéria a bérjellegű juttatásokhoz képest. A 20 ezer munkavállaló megkérdezésével készült felmérés szerint 2009-ről 2010-re átlagosan mintegy 14,5 százalékkal nőtt a cafetériára fordítható keret – jelezte Novák Éva, a Nexon szakértője.

Annak ellenére nőttek a béren kívüli juttatások, hogy 2010-től megváltozott a béren kívüli juttatások utáni adózás. Az otthoni internetelőfizetés és a kockázati életbiztosítás kivételével megszűnt az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások köre. Ezzel párhuzamosan kétszintű adókulcsot vezettek be: a kedvezményes, 25 százalékos adóval terhelt csoportba tartozik többek között az üdülési csekk, a melegétel utalvány, illetve a helyi közlekedési bérlet, míg a hidegétkeztetési, az ajándék-, valamint a kultúrautalvány után már 54 százalékos adót kell fizetni.

A Nexon felmérése szerint a legmagasabb adókulccsal terhelt utalványok esetén volt a legnagyobb csökkenés. Tavaly még a cafetéria éves keretének csaknem 5 százalékát fordították ajándékutalványra, míg idén ez az arány alig több mint 1 százalék. A kultúrautalvány aránya 5,5-ről 0,7 százalékra, míg a hidegétel utalványé 4,3 százalékról gyakorlatilag nullára csökkent.

A béren kívüli juttatásokon belül a legnagyobb, 26,4 százalékos arányt teszi ki a melegétel utalvány, míg tavaly csak 20 százalék volt. Körülbelül 2-2 százalékponttal szintén nőtt az üdülési csekk, a helyi bérlet és az egészségpénztári hozzájárulás részaránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik