Pénzügy

136 milliárdos veszteséget okoz a stressz

A dolgozókra nehezedő nyomás folyamatosan nő: bizonytalanok az állások, magas a stressz, alig jut elismerés, jutalom – mégis egyre többet vár el a munkaadó, ez pedig fokozza a teljesítménykényszert.

A munkavállalók mentális betegségei évente mintegy 136 milliárd eurós kiadást jelentenek az Európai Unió számára.

A modern munkahelyi egészség-megőrzési módszerek közt már léteznek a munkával kapcsolatos veszélyek kezelésére szolgáló megoldások, mint például az egészségvédő csoportok. A dolgozók a saját munkájuk feletti nagyobb befolyásra törekszenek, illetve a továbbképzési lehetőségek, a kommunikáció és a társadalmi támogatás pozitívan befolyásolhatja a munkavállalók közérzetét, és mérsékelheti a stressz káros hatásait. A Move Europe (Mozdulj Európa) egészségfejlesztő kampányt is a jobb munkahelyekért indították.

A partnerségen alapuló vállalati kultúra segíthet abban, hogy a munkavállalók problémáit korán, közvetlenül a felmerülésüket követően felismerjék. A felső vezetők feladata az is, hogy gondoskodjanak arról, hogy a munkavállaló képességei és képezettsége megfeleljen az adott munkakör követelményeinek.

Tőle függ, hogy a reális teljesítménycélokat és határidőket betartsák, a beosztottak megfelelő visszajelzéseket kapjon a teljesítményéről. Csökkentenie kell a fokozott pszichés terhelést és a munkavégzés feletti kontroll hiánya okozta stresszt, és végső soron biztosítható a vállalat üzleti sikere – áll a European Network for Workplace Health Promotion (Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata) közleményében.

A „Munkahely. Lélekre hangolva” elnevezésű nyolcadik kezdeményezésükkel a mentális egészség megőrzésének, a lelki egészség fejlesztésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A kezdeményezés célja az, hogy Európa olyan hellyé váljon, ahol egészséges munkavállalók dolgoznak egészséges munkahelyeken. 2010-ben a program központi témája a mentális egészség megőrzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik