Pénzügy

Bankárokat vár a City

Ismét keresik a befektetési bankárokat a londoni City pénzügyi központjában, ahol azonban így is csak nem egészen feleannyi ilyen jellegű új állás keletkezik a következő két évben, mint amennyi az elmúlt két évben odaveszett.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres prognózisokat tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, legújabb becslésében azt írta: számításai szerint 2008-ban és 2009-ben, a pénzügyi válság következtében összesen 49 ezerrel csökkent az úgynevezett City típusú nagybani befektetési banki munkahelyek száma a brit főváros bankközpontjában, a 2007-ben mért 354 ezres eddigi csúcsról.

A CEBR új előrejelzése szerint az idén már 14 ezerrel, jövőre további nyolcezerrel emelkedik a foglalkoztatás a citybeli befektetési munkakörökben, így az ilyen típusú állások száma a tavalyi 305 ezres mélypontról 2011-ben 327 ezer közelébe emelkedik vissza.

A cég kimutatása szerint 1998 óta nem dolgoztak olyan kevesen a Cityben, mint tavaly. Az idei 14 ezres növekedésről szóló prognózis ugyanakkor alaposan feljavított becslés: az előző, tavaly októberben kiadott hasonló előrejelzés még kilencezres gyarapodást valószínűsített erre az évre. A CEBR a pozitív felülvizsgálatot a pénzügyi szolgáltatói szektorban bekövetkezett fordulat sebességével indokolta.

A ház azt jósolja, hogy 2012-ben már 329 ezren dolgoznak City típusú munkakörökben, a CEBR londoni elemzői azonban kiemelik, hogy ez is jóval elmarad majd a 2007-es csúcstól. A befektetési banki állások száma várhatóan “legalább egy évtizedig” nem éri el a három évvel ezelőttit, tekintettel arra, hogy a pénzügyi szolgáltatási piac növekedési üteme szerkezeti okokból továbbra is elmarad a 2007 előtti “boom” során tapasztalttól.

A CEBR csütörtöki előrejelzésben közölte: központi forgatókönyve alapján 2021 előtt nem várható, hogy a citybeli nagybani bankári és pénzügyi szolgáltatói állások száma visszatérjen a 2007-ben mért szintre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik